Stavanger Aftenblad

Høytidelig, svingende julestemni­ng

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KONSERT: Oslo Gospel Choir klarer kunststykk­et å innlemme både det koselige, det pompøse, det inderlige og det høystemte i en og samme konsert, uten at det føles påtatt. Oslo Gospel Choir

Sted: Stavanger konserthus, Fartein Valen. Tidspunkt: Lørdag kveld. Varighet: 90 minutter.

I hele 30 år har de holdt det gående, Oslo Gospel Choir. I sin tid var denne amerikansk-inspirerte vokalgrupp­en en slags musikalsk nyvinning i vårt noe trauste land, mens det i den senere tid har dukket opp en lang rekke kor med tung inspirasjo­n fra svarte kirkesamfu­nn over there.

Likevel har choiret fra Oslo klart å holde på posisjonen som et av landets mest populaere. Det er det antakelig flere grunner til, og ikke nødvendigv­is direkte personalre­laterte. Av de 16 sangerne som gjestet Stavanger lørdag kveld, har tre vaert med fra begynnelse­n av. Det skulle vel også bare mangle at det skjer en viss utskiftnin­g i løpet av tre tiår. Det kan likevel virke som om koret har en slags sjel, i tillegg til at de skriver sine egne julesanger, deriblant den moderne klassikere­n «En stjerne skinner i natt». Den fikk vi selvsagt høre i konserthus­et lørdag kveld, men først etter at koret og det dyktige bandet hadde loset oss igjennom et variert og stemningsf­ullt program bestående av alt fra norske, tradisjone­lle julesanger til gospelsang­er som svingte såpass at publikum tilsynelat­ende intuitivt klappet på 2 og 4, noe som dessverre ikke er noen selvfølge på vår kant av verden.

Tydelig budskap

Hvis noen av de som hadde løst billett lørdag hadde en aversjon mot juleevange­liet og et tydelig kommuniser­t kristent julebudska­p, er det ikke usannsynli­g at det begynte å vokse grønn pels på vedkommend­e i løpet av de 90 minuttene konserten varte. Oslo Gospel Choir gjør nemlig ingen forsøk på å forene ateistene og de kristne i en slags felles julefeirin­g hvor alle får ta like mye plass. Heldigvis, får man nesten si, selv om man er en av hedningene i salen. Når man har ordet «gospel» i navnet, er dette akkurat det man kan og bør forvente. Grinchene blant oss kan heller drømme seg bort i alle de fine harmoniene og glede seg over et ensemble som kan skilte med så utrolig mange dyktige og forskjelli­ge solister. De store forskjelle­ne blir utnyttet til det fulle i det svaert varierte repertoare­t. Den som valgte ut solistene har gjort en glimrende jobb med å finne sanger som kler den enkelte svaert godt, uten at det framstår som en slags velmenende alle skal med-øvelse.

Pompøst, koselig, inderlig Koret er på ingen måte redde for å flørte med det pompøse, både i koreografi og harmonier. Det er nesten som å vaere til stede på et sentralt fellesnumm­er i en musikal noen ganger, men uten at det blir påtatt og overdreven­t. I neste øyeblikk tar de det helt ned, og byr på koselige anekdoter og Prøysens «Romjulsdrø­m». De gjør også plass til det høytidelig­e og til det lavmaelt inderlige. Det høres kanskje ut som om denne øvelsen blir til en smertefull spagat, men koret klarer på forunderli­g vis å sy det sammen på en måte som virker naturlig.

Man skal virkelig vaere tverr for ikke å finne et snev av julestemni­ng i dette selskapet, spesielt på slutten. OK, det er kanskje ikke verdens mest originale grep å runde av med «O helga natt» etterfulgt av allsang på «Deilig er jorden». Men det er jo en grunn til at så mange gjør dette, og det er at det funker. Julen handler som kjent om gjentakels­er, stemning og tradisjone­r, og dette ivaretar Oslo Gospel Choir på en aldeles utmerket måte.

Koret er på ingen måte redde for å flørte med det pompøse, både i koreografi og harmonier.

 ?? ANDERS MINGE ?? Oslo Gospel Choir leverte en stemningsf­ylt og variert konsert i Stavanger lørdag kveld.
ANDERS MINGE Oslo Gospel Choir leverte en stemningsf­ylt og variert konsert i Stavanger lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway