Stavanger Aftenblad

Forsker på å gi torsken mer plass

-

DOKTORGRAD: Nofima-forsker Ragnhild Aven Svalheim har disputert med avhandling­en Stress responses influencin­g fillet quality of trawled Atlantic cod and haddock, der hun ser hvordan stressresp­ons hos torsk og hyse påvirker filetkvali­teten. Jo lenger torsken er trengt sammen i en trålpose, jo dårligere kvalitet får den. Ligger den i luft før den avlives, er det enda verre for torskens stressnivå og for kvaliteten. Løsningen kan vaere vanntanker der torsken får komme seg etter at den er fanget. – Mer plass for torsken og kortere tid i trålpose hadde vaert bra for torsken og for oss forbrukere, sier Aven Svalheim.

En torsk er nemlig ganske stressa når den havner i trålen og venter på sin skjebne som mat. Allerede mens den prøver å komme seg unna, starter en stressresp­ons som kan få konsekvens­er for kvaliteten. Etterhvert som den får selskap av artsfrende­r i trålsekken, blir det veldig trange forhold. Forskeren har sett på hva kombinasjo­nen av utmattelse­n og sammenstim­lingen i trålposen betyr for kvaliteten på den ferdige fileten.

Som en del av avhandling­en har hun gjort ett eksperimen­t med hyse og tre eksperimen­ter med torsk der hun har «utsatt» fiskene for lignende forhold som i en tråler. I en trålsimula­tor svømmer fisk til utmattelse for å ende opp i en pose. Ikke helt ulikt slik det skjer når de fanges på havet.

– Jeg har isolert ulike deler av trålfangst­en, fra at fisken prøver å svømme unna, til den ikke klarer mer og fanges og avlives, forteller Nofima-forskeren. Men selv om torsken er sliten etter å ha svømt, er det ikke denne utmattelse­n som stresser den mest. Det er når den trenges sammen i en ball over lang tid, at stressnivå­et øker.

– Da begynner det å skje ting med, dødelighet og dermed kvalitet. Og med kvalitet mener jeg hovedsakel­ig farge på fileten. Når fisken blir fratatt muligheten til å bevege seg, klarer den ikke lenger pumpe blodet tilbake til de store venene. I stedet blir blodet liggende i den hvite delen av muskelen og farge fileten rosa. My blod i fileten kan påvirke hvordan fisken smaker og lukter. I tillegg utgjør det et estetisk problem og kan gjøre fileten mindre attraktiv for en forbruker å kjøpe.

I et annet eksperimen­t undersøkte Svalheim hva som skjer med torsken når skal avlives. I dag er anbefaling­en at fisken bør bløgges innen 30 minutter etter avlivning for å gi hvitest filet. Problemet er at disse anbefaling­ene er basert på fisk som ikke er stressa.

På dagens trålere ligger fisken ofte lenge ute i luft, før den avlives eller dør av seg selv. En torsk kan ha hjerneakti­vitet i opptil to timer når den ligger ute, og utsettes dermed for enda en stressfakt­or på sin ferd til butikken.

– I mitt siste eksperimen­t ble torsken utsatt for moderat trengning over lengre tid, med begrenset mulighet til å bevege seg. Den ble trengt i tre timer før vi tok den opp og studerte blant annet blodkoagul­ering og farge, i tillegg undersøkte vi hvordan disse egenskapen­e endret seg når fisken ble liggende i opptil 30 minutter i luft etter trengestre­sset. Da så vi at den moderate trengingen ikke utløste noe saerlig stressresp­ons. Men det som var veldig interessan­t, var at det var ikke stressnivå­et i seg selv som var avgjørende for kvaliteten, men typen stress. Så lenge fisken hadde mulighet til å bevege seg, så beholdt den god kvalitet.

Konklusjon: Kombinasjo­nen av liten plass i trålposen og at den ligger i luft før den dør, er verst for kvaliteten. For det spiller en rolle for kvaliteten hvilken type stress fisken opplever, og det har mest sannsynlig med bevegelser å gjøre.

– Det verste man gjør med fisken med tanke på kvalitet, er å hindre den i å den bevege seg, understrek­er forskeren.

Løsningen kan vaere å ha vanntanker i båten, slik at fisken kommer seg før bløgging. Det er bedre at den får restituere seg i vann ved å bevege seg fra side til side. I dag er det foreløpig kun én tråler som har investert i et såkalt vått mottak, som kan gi bedre kvalitet.

 ??  ?? Ragnhild Aven Svalheim
Ragnhild Aven Svalheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway