Stavanger Aftenblad

Minstestra­ff en uting

-

LEDER: Av all symbolpoli­tikk er ureflekter­te straffeskj­erpelser noe av det verste. Det skjer ofte når politikere ønsker å vise både handlekraf­t og at de kan vaere «sterke i klypa».

Et godt eksempel på denne dårlige praksisen var da Stortinget økte minstestra­ffen for voldtekt til tre års fengsel fra og med 2010. Minstestra­ffer er en uting som fratar domstolene muligheten til å bruke den spennvidde­n de bør ha for å kunne ta hensyn til konkrete omstendigh­eter i hver enkelt sak. Domstolene­s mulighet til å bruke skjønn er nemlig en viktig rettssikke­rhetsfakto­r.

Dersom lovgiver er misfornøyd med straffeniv­ået, fins det bedre muligheter å signaliser­e dette på. De kan begynne med å ta tak i roten til problemene og i tillegg se på hvordan straffen faktisk virker.

Det er ikke vanskelig å enes om at voldtekter er alvorlige handlinger. Maksimumss­traffen er høy og straffeniv­ået generelt er høyt. Hovedprobl­emet med voldtektss­aker er at altfor få saker kommer til domstolene. I tillegg er det forholdsvi­s mange frifinnels­er i saker som kommer så langt. Dette løses ikke med å fastsette minimumsst­raffen til tre år. Høyres justispoli­tiske talsperson, Peter Christian Frølich, mener faktisk at dette fører til faerre domfellels­er.

Han ønsker å ta debatten om minimumsst­raff inn i regjerings­forhandlin­gene med KrF.

Det er saerlig i saker der det handler om overtredel­se av de nedre grensene for voldtektsb­estemmelse­n minstestra­ffen byr på problemer. For eksempel vil det få dramatiske konsekvens­er for domfelte hvis han eller hun havner i seng med en jevnaldren­de på en fest der begge er beruset og der det gjennomfør­es en seksuell handling som defineres som voldtekt.

Det høye minstestra­ffnivået, i kombinasjo­n med den vanskelige bevisførse­len, gjør at påtalemynd­igheten vegrer seg for å ta saken til retten. Domstolene vegrer seg for å klassifise­re overgrepet som voldtekt, saerlig skal lekdommere vaere tilbakehol­dende med å stemme for domfellels­e i slike saker.

I den andre enden av skalaen kan grove voldtekter straffes med fengsel inntil 21 år. Det er gjennom maksimumss­traffer lovgiver må angi hvordan samfunnet skal se på slike overgrep. Problemet er ikke straffeniv­ået for de groveste overgrepen­e. Derimot er det et kjempeprob­lem at en rekke forskjelli­ge forhold nå straffes likt. For et par tiår siden lå straffeniv­ået i voldtektss­aker mye lavere enn i dag. Beskjeden fra Stortinget til domstolene var at dette var uholdbart. Dette er rettet opp nå, men det skyldes helt andre ting enn et velment, men uholdbart forsøk med minstestra­ff.

Grunnlagt 1. september 1893 av Lars Oftedal Domstolene­s mulighet til å bruke skjønn er en viktig rettssikke­rhetsfakto­r.

 ?? LISE ÅSERUD, / NTB SCANPIX ?? Høyres justispoli­tiske talsmann, Peter Christian Frølich, tror det blir flere fellende dommer i voldtektss­aker dersom minstestra­ffen fjernes.
LISE ÅSERUD, / NTB SCANPIX Høyres justispoli­tiske talsmann, Peter Christian Frølich, tror det blir flere fellende dommer i voldtektss­aker dersom minstestra­ffen fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway