Stavanger Aftenblad

På julen sitter nissen

-

DRØSET: Nå er det bare seks dager igjen til nissen skal skremme vettet av småungene.

På årets julaften er det toåringen som skal til pers. Når pinnekjøtt­et, kålrabista­ppen, potetene, fettet, riskremen og den røde sausen har glidd ned og lagt seg i magen som en stor Volvo, så er det tid for an far til å stavre seg ubemerket ned i kjelleren. Der skal han finne sakene han har lagt fram et par timer før, etter å ha saumfart alle eskene på loftet.

Maske med skjegg, en rød lue med hvit kant, en rød jakke med hvit krage, en rød bukse og en striesekk med noen pakker oppi. Når an far har iført seg alt dette, er han ikke til å kjenne igjen for unger under en viss alder.

Nissen fra

Nordpolen kommer egentlig med reinsdyrsl­ede gjennom luften, men i akkurat i dette tilfellet vil han gå stille ut kjellerdør­en, så rundt huset og til slutt stå i mørket på terrassen og kikke inn i stua.

Der inne vil det befinne seg en toåring, sannsynlig­vis mett og i godt humør. Han har ingen anelse om hva som snart skal skje.

Så skal nissen fra Nordpolen banke forsiktig på vindusrute­n. Og så litt hardere. Helt til den lille knotten blir oppmerksom på bankelyden, kikker seg rundt og sier «horr, horr» til de andre.

Når han endelig får øye på denne skjeggete mannen som står i mørket på terrassen og stirrer tomt inn i stua, så vil alle få en pekepinn på hvordan det skal gå. Men det vil ikke nissen bry seg om. Han skal inn.

Og inn kommer han. Der skal han si «hei, hei» eller «ho, ho», alt etter hva som faller ham inn der og da, og så skal han spørre om det er noen snille barn her. Hvis toåringen hylgriner og legger seg i fosterstil­ling under bordet, så blir det nok litt humring på de andre. Dette er en del av oppveksten i Norge. Vi har ikke krig, men vi har julenissen, og alle barn skal gjennom dette ritualet, år etter år, helt til de begynner å stille kritiske spørsmål om an far på do, om skoene som ligner an far sine og alt det ødeleggend­e som bare unger kan finne på å spørre om.

Eller kanskje toåringen helst vil synge en sang til julenissen. Ikke like løye, men okei.

Der skal han si «hei, hei» eller «ho, ho».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway