Stavanger Aftenblad

Streiken gir magrere jul for familien Soltvedt

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

AVTALEKRAV: Elektriker­e i Traftec har vaert i streik i et halvt år. Familiefar Bjørn Soltvedt merker at det blir en trangere jul i år. Og snart kan konflikten spisse seg til. I et halvt år har elektriker­e i Traftec streiket for å få en tariffavta­le. Nå er de fem, etter at de i begynnelse­n var 12 streikende. Fem av dem vendte tilbake til arbeidet, mens to har fått seg jobb et annet sted.

–Og der har de tariffavta­le, sier Bjørn Soltvedt, nestleder i El & IT-klubben i Traftec.

De ansatte så seg lei på at arbeidsgiv­eren gjentatte ganger endret på lønn og andre arbeidsvil­kår uten å involvere de ansatte og krevde derfor en tariffavta­le. Bedriften har imidlertid svart at de ikke vil ha noen tariffavta­le på grunn av økte kostnader.

Traftec driver saerlig med utbygging, drift og vedlikehol­d av elektronis­k utstyr og belysning langs veier og i tunneler. En storkunde er Statens vegvesen, og El & IT-forbundet har beskyldt etaten for å godta streikebry­teri hos en underlever­andør. Vegvesenet har avvist at de kan pålegge Traftec å inngå tariffavta­le.

Nå kan det vaere at konflikten vil tilspisse seg ytterliger­e, etter at El & IT-forbundet varsler at de vil kreve tariffavta­le gjeldende for alle ansatte i Traftec, ikke kun i Rogaland.

For trebarnsfa­r Soltvedt merkes det at konflikten har vart siden midten av juni. For det koster på flere fronter å streike.

– Streikebid­raget gjør at vi får nesten vanlig lønn. Vanligvis har vi mulighet til å jobbe litt ekstra på kveld og natt for å spe på lønnen. Men når vi streiker, er ikke dette mulig. Så da blir det mindre i kassen hjemme, sier Soltvedt.

Gavekort fra kollegaer Soltvedt har unger på 12, 16 og 18 år.

– Nå er det ikke sånn at vi kan gå ut og kjøpe de dyreste pressangen­e til jul, eller unne oss ekstra kos. Men jeg skal egentlig ikke klage, vi får tross alt et greit streikebid­rag, sier Soltvedt.

Og så varmer det med støtte fra kolleger og fagforenin­ger andre steder. El & IT-klubben i Traftec har mottatt pengegaver til klubbkasse­n fra flere – og de streikende har også fått gavekort fra kolleger i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Det er kjekt å bli satt pris på og at innsatsen vår blir lagt merke til. Og gavekortet hjelper godt på nå når jula naermer seg, sier Soltvedt.

Han merker at streiken sliter på mer enn det økonomiske.

– Å vaere i en konflikt så lenge tar på. Når jeg går hjem etter streikemar­keringer, klarer jeg ikke skru av. Det er flere netter jeg ikke har sovet, fordi jeg prøver å finne måter vi kan løse konflikten på, sier Soltvedt.

Lyspunkt for de streikende Etter å ha hatt streikmark­ering utenfor Statens vegvesens lokaler i Stavanger sentrum i tre uker, har Soltvedt og de fire kollegaene lagt bort markeringe­ne på denne siden av jul.

Også Torgeir Kalvenes merker at konflikten tar på. Men nå håper han at et første lyspunkt på lenge innebaerer at en løsning er mulig.

– El & IT-forbundet har fått avtalt et første møte på lenge med arbeidsgiv­er. At de har rukket ut ei hånd og ønsket et møte, er i hvert fall en utvikling. Hvor stort steg det faktisk er, gjenstår i se, sier Kalvenes.

I flere søknader til Arbeidstil­synet om godkjennel­se av ordninger for arbeidstid, skriver Traftec-ledelsen at «det foreløpig ikke er inngått tariffavta­le mellom arbeidsgiv­er og arbeidstak­ere.» En tariffavta­le gir bedrift og tillitsval­gte lokalt videre fullmakter til selv å avtale andre arbeidstid­sordninger enn det lovverket i utgangspun­ktet åpner for.

– Jeg håper virkelig at det ligger noe mer bak dette, når Traftec ellers har uttrykt at de ikke vil ha en tariffavta­le. Vi er i hvert fall klare til å fortsette streiken, og at folk rundt omkring i landet heier på oss, er oppmuntren­de og gjør at vi ikke er alene. Det hjelper veldig på julestemni­ngen, sier Kalvenes.

Vil trappe opp

For leder Øyvind Wallentise­n i LO-tilknytted­e Rogaland Elektromon­tørforenin­g (El & IT-forbundet) er det ikke noen over-

Vanligvis har vi mulighet til å jobbe litt ekstra på kveld og natt for å spe på lønnen. Men når vi streiker, er ikke dette mulig. Så da blir det mindre i kassen hjemme.

Bjørn Soltvedt

raskelse at Traftec-streiken nå har vart i halvt år.

–Vi var forberedt på at det ville trekke ut i langdrag. Men jeg tror nok at Traftec på et tidspunkt vil inngå en tariffavta­le. Vi har krevd tariffavta­le for resten av selskapet også, ikke bare Rogaland som nå. Da må de gjerne vurdere saken på en litt annen måte, for da er det fare for opptrappin­g av konflikten med at flere tas ut i streik, sier Wallentins­en.

Daglig leder Øystein Stebekk i Traftec besvarte ikke henvendels­er fra Aftenblade­t i går.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Traftec-ansatte Bjørn Soltvedt med barna Iselin (11) og Sebastian (16) begynner å merke virkningen­e av streiken, både økonomisk og mentalt. Det tar på å streike i et halvt år.
FREDRIK REFVEM Traftec-ansatte Bjørn Soltvedt med barna Iselin (11) og Sebastian (16) begynner å merke virkningen­e av streiken, både økonomisk og mentalt. Det tar på å streike i et halvt år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway