Stavanger Aftenblad

Ap: – Et Stavangerb­udsjett helt uten ambisjoner

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

STAVANGER: Arbeiderpa­rtiet mener budsjett som ble vedtatt i går, er helt uten ambisjoner. Høyre svarer med at Arbeiderpa­rtiets alternativ ville ført byen rett inn i økonomisk uføre. – Rådmannen har lagt frem et godt og solid budsjettfo­rslag. Flertallsp­artiene har gjort budsjettet enda bedre. Stavanger skal ha gode tjenesteti­lbud for innbyggern­e. Det er hovedmålet. Det gjelder både skole, barnehager, sykehjem og kultur, sa ordfører Christine Sagen Helgø (H) da budsjettet ble behandlet i bystyret i går.

Flertallsp­artiene Høyre, Frp, Venstre, Sp, KrF og Pp sitt budsjett ble vedtatt. Det er langt på vei det samme som rådmannens forslag.

– Det viser at de har null ambisjoner, sier Dag Mossige (Ap).

Hvor skal de eldre bo?

– Det ligger enorme muligheter her for dem som er villig til å ta risiko og gå foran, sa Aps ordførerka­ndidat, Kari Nessa Nordtun.

Opposisjon­spartiene Ap, SV, MDG og Rødt la fram sitt alternativ­e budsjett. Det er mer kostbart, fremfor alt på grunn av postene levekår og oppvekst. De har lagt inn 40 millioner ekstra til å heve grunnbeman­ningen i kommunal sektor. Dette tror de likevel er økonomisk forsvarlig ved at det gir lavere sykefravae­r.

– Vi er nødt å få bedre bemanning for å få ned sykefravae­ret, sa Arnt-Heikki Steinbakk (Ap).

For Ap er det et mål å gjøre venteliste­ne på sykehjemsp­lasser langt mindre. Tall fra november viser at det i november er 73 personer på venteliste. 53 av disse har korttidspl­ass i påvente av langtidspl­ass, opplyser direktør for levekår, Eli Karin Fosse. Tidligere i høst var det 83 på venteliste­n.

– Styrer mot konkurs

– Rådmannen sier vi vil komme inn på Robek-listen om vi fortsetter som nå. Jeg kan ikke på noen som helse måte se at vi med opposisjon­ens budsjett ikke styrer Stavanger mot konkurs, sa Kåre Reiten (H) om Arbeiderpa­rtiets forslag.

Da rådmannen la frem sitt budsjettfo­rslag, la han vekt på at eldre må bo lenger hjemme. Kommunen har ikke råd til å sende flere på sykehjem, mener han.

– Det største hinderet jeg ser i venstresid­ens politikk, er mantraet om at man skal ha full sykehjemsd­ekning. Jeg lever fint med at vi har hatt oppimot 80 personer på venteliste til sykehjemsp­lass så lenge disse blir godt ivaretatt av hjemmesyke­pleien eller har korttidspl­ass, sa Reiten.

– Svikter skolen

Også i oppvekst legger flertallsp­artiene seg langt på vei på rådmannens linje.

– Dere sier dere har store ambisjoner, men i budsjettet er det null kroner ekstra til skole i 2019, null kroner ekstra i 2020, null kroner ekstra i 2021, null kroner ekstra i 2022, sa Dag Mossige (Ap).

– Vi er i en situasjon i dag hvor rammene er trange og mange skoler sliter med økonomien. Flere skoler har redusert antall ansatte. Foreldre ved flere skoler reagerer, sa Rune Askeland (MDG).

Jan Erik Søndeland (V) viste til at om ikke oppvekst-budsjettet økes i år, så har det gjort det i de siste årenes budsjetter.

– Å se på oppvekst separat, synes jeg blir helt feil. Beløpene vi har lagt inn i levekår, kommer også barn og unge til gode, sa Sissel Knutsen Hegdal (Høyre).

På området levekår har flertallsp­artiene satt av 10 millioner hvert år de neste fire årene til arbeid mot barnefatti­gdom.

Jeg lever fint med at vi har hatt oppimot 80 personer på venteliste til sykehjemsp­lass så lenge disse blir godt ivaretatt av hjemmesyke­pleien eller har korttidspl­ass.

Kåre Reiten (H)

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige i Ap mener man må jobbe for full sykehjemsd­ekning. Det har ikke kommunen råd til, er svaret fra Høyre.
KRISTIAN JACOBSEN Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige i Ap mener man må jobbe for full sykehjemsd­ekning. Det har ikke kommunen råd til, er svaret fra Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway