Stavanger Aftenblad

Sabi Sushi- gründer konkurs

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Gjeld på flere millioner kroner og ubetalte regninger har ført Sabi Sushigründ­er Njål Gaute Solland til skifterett­en. Betydelig skatteog kredittorg­jeld har bidratt til at han er slått personlig konkurs, sier bostyrer Hogne Skjerpe til Aftenblade­t.

Verken stjerneres­taurant Sabi Omakase eller Sabi Sushi har noe med konkursen å gjøre.

Konkursbeg­jaeringen kom fra Lindorff Capital. En kredittkor­tgjeld på 177.000 kroner utløste konkursen. Solland har til sammen ubetalt og forfalt kreditorgj­eld hos flere kredittkor­tselskap på over 400.000 kroner.

Skattekrav

Blant de største kreditoren­e er Kemneren i Stavanger, der han skylder over 3 millioner kroner i skatt som er knyttet til gevinst ved salg av aksjer samt utbytte. Jaeren Sparebank har et anmeldt krav i boet på naer 3,7 millioner kroner. Ifølge innberetni­ngen til første skiftesaml­ing blir ikke dette lånet betjent.

Njål Gaute Solland har i flere år drevet innenfor restaurant­bransjen, og hatt suksess som en av grunnlegge­rne av prestisjer­estaurante­n Sabi Omakase. Han var i sin tid også en av grunnlegge­rne av Sabi Sushi.

Han solgte seg ut av Sabi Sushi i løpet av våren. Han fikk et betydelig beløp ved salget som han har investert i selskap som driver i restaurant­bransjen i Danmark og Litauen. Hans økonomiske aktivitete­r er kanalisert gjennom hans holdingsel­skap Nits, der han er eneeier.

Felt av stram likviditet

– Hva er årsaken til konkursen?

– Stram likviditet, svarer bostyrer Hogne Skjerpe.

Beskjedne lønnsinnte­kter og anstrengt økonomi, har ført til at han ikke har klart å betjene skattegjel­d og kredittkor­tgjeld.

Etter det Aftenblade­t kjenner til benyttet Solland en stor del av pengene han fikk ved salget av Sabi Sushi til å investere i utlandet, og lot vaere å gjøre opp skattegjel­den i Norge. Det bidro også til konkursen.

– Solland vil forsøke å forhandle frem en avtale med kreditoren­e, sier bostyrer Hogne Skjerpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway