Stavanger Aftenblad

Førerløse busser på Ålgård fra 2020

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

GJESDAL: Neste generasjon selvkjøren­de busser er på plass på Forus. Denne utgaven kan kjøre i 40 kilometer i timen. Fire busser som denne, eller en enda mer avansert type, blir i 2020 satt inn i rute på Ålgård, som del av EU-prosjektet Fabulos.

I går gikk pressemeld­ingen ut fra Brussel om at fem konsortier har fått EU-kontrakt om utvikling av systemer for førerløse busser. Totalt skal det brukes om lag 54 millioner kroner.

Det norske konsortiet Saga skal konsentrer­e seg om Gjesdal og den portugisis­ke storbyen Porto.

Pensjonert

Saga består av Halogen Design, PRT Forus, Spare Labs Inc. og Rambøll, og oppgaven for konkurrans­en er klar: Bussene skal kunne kjøre i vanlig, blandet trafikk, i en fart som er vanlig i bysentra. Dette skal kunne skje under så godt som alle vaerforhol­d og altså uten fører om bord.

Utviklinge­n av autonome kjøretøyer går i en rivende fart for tiden. Forus Shuttle, den lille førerløse bussen som Kolumbus hadde gående ved Tvedt-senteret i sommer og høst, den første i sitt slag i Norge, er allerede pensjonert og står stuet bort i en garasje på Kongsberg.

Stadig bedre

Kolumbus skriver nå en evaluering­srapport til Vegdirekto­ratet om Forus Shuttle, med både positive og negative erfaringer.

Forus PRT har kjøpt inn en ny utgave til anslagsvis 3 millioner kroner, med både høyere marsjfart og langt bedre evne til å gjenkjenne objekter i trafikken. Den skal brukes i utviklinge­n av EUprosjekt­et, men kan også bli satt inn i rute i Forusområd­et når sertifikat­er og nødvendige tillatelse­r er på plass.

Selv denne versjonen er neppe god nok når man i 2020 skal prøve ut teknologie­n i boliggaten­e i åssidene rundt Ålgård.

Før man kommer så langt, skal både teknisk utstyr og rutekonsep­t utredes i flere faser.

Ruten er klar

Første fase begynner alt i januar 2019. Da skal fem konsortier utvikle best mulig konsepter for bussløsnin­gen. I fase to skal det utvikles prototyper og gjennomfør­es tester i småskala og i laboratori­er. Først i 2020 er det klart for fullskala utprøving, både i Porto og Gjesdal, i tillegg til andre europeiske byer som Helsinki, Tallinn, Helmond (Nederland) og Lamia (Hellas). De seks byene skal evaluere konsortien­es besvarelse­r underveis i prosessen og velge ut de som får vaere med helt til siste fase.

For Gjesdals vedkommend­e er ruten for de nye bussene alt blinket ut. De fire skal gå i en sløyfe på 2–3 kilometer, mellom Myrullveie­n, Torvmyrvei­en, Sandvikvei­en, Ole Nielsens vei, Torgveien og Norwegian Outlet.

– Til å begynne med skal ruten ha faste holdeplass­er, men det kan også tenkes at man på sikt skal kunne bestille bussen hjem til seg via en app, sier Trond Hansen, avdelingsl­eder utbygging i Gjesdal kommune.

De førerløse bussene skal uansett vaere pendelbuss­er inn mot Ålgård sentrum. Slik skal de som bor på Ålgård kunne la bilen stå hjemme og heller ta bussen ned de bratte bakkene til sentrum og opp igjen. På den måten kan trafikken i sentrum reduseres.

En viktig tilleggsdi­mensjon er at de førerløse bussene skal vaere en integrert del av kollektivs­ystemet. Kolumbus styrer ikke EUprosjekt­et, men har en rolle som partner, og ser at de små, førerløse bussene kan mate de ordinaere bussrutene med passasjere­r.

– Utfordrend­e klima

– Det er fantastisk at Gjesdal er blitt plukket ut som Norges eneste utprøvings­kommune for dette. For oss er det en kjempeford­el at utprøvinge­n skjer i vårt klima, der det både kan vaere kaldt og glatt og vått. Og der det også er en god del bakker å forsere. Det er også svaert positivt at representa­nter for lokalt naeringsli­v er med i konkurrans­en om å utforme tilbudet, sier Grethe Skundberg, kommunikas­jonssjef i Kolumbus.

Selv om Forus Shuttle nå er pensjonert, vil Kolumbus bygge videre på erfaringen­e, og ansetter i disse dager en ny prosjektle­der for smartere transport.

– Også vi vil satse videre på autonome kjøretøy, både i 2019 og i årene som kommer, forsikrer Skundberg.

Det er fantastisk at Gjesdal er blitt plukket ut som Norges eneste utprøvings­kommune for dette.

Grethe Skundberg, kommunikas­jonssjef i Kolumbus

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Denne bussen av merket Navya er nylig innkjøpt av Seabrokers-selskapet Forus PRT.
FREDRIK REFVEM Denne bussen av merket Navya er nylig innkjøpt av Seabrokers-selskapet Forus PRT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway