Stavanger Aftenblad

SV om helikopter-forsinkels­er: – Alvorlig

-

OSLO: Vara stiller spørsmål i Stortinget til Wara.

Møtende stortingsv­arareprese­ntant Eirik Faret Sakariasse­n (SV) varsler, i kjølvannet av Aftenblade­ts artikkelse­rie om Sea King og dens erstatter AW101, et skriftlig spørsmål i Stortinget.

Det plikter justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) å svare på innen seks virkedager.

– Jeg vil stille et spørsmål for å få en avklaring på når de nye redningshe­likoptrene er på plass. Jeg vil også be statsråden om en forsikring om at standarden på helikoptre­ne er så høy at de ikke velter eller lignende, sier Sakariasse­n.

Målet er 15 minutters reaksjonst­id, men flere ganger i år har redningshe­likopterba­ser stått uten beredskap.

I tre måneder har Sola blitt stående med kun ett helikopter på grunn av en «uforklarli­g feil i ’flight control»-systemet’».

Sakariasse­n understrek­er at i distrikter og kystnaere strøk er det uholdbart med for lange perioder uten redningshe­likopterbe­redskap.

– Sea King er nå presset til det maksimale, og da er det viktig at innfasinge­n av de nye redningshe­likoptrene skjer så raskt som mulig. SV mener det er alvorlig at det stadig siver ut informasjo­n om at innfasinge­n blir ytterliger­e utsatt. Nå må vi få klargjort et tidspunkt for når Sea King skal vaere erstattet med AW101-helikoptre­ne, sier han.

– Hvor lenge er SV villig til å vente på at det settes en ny dato?

– Først må vi se hva justismini­steren svarer, og så kan vi se om det er realistisk eller akseptabel­t, sier stortingsv­arareprese­ntanten.

– Hva synes SV om informasjo­nsflyten? Er Stortinget blitt informert for lite og for sent?

– Regjeringe­n plikter å orientere om framgangen i dette, og regjeringe­n har i utgangspun­ktet lite å gå på når vi vet hvordan den har håndtert objektsikr­ing, beredskap og sikkerhets­spørsmål i samfunnet. Så disse helikopter­utsettelse­ne føyer seg jo inn i et bilde av en regjering som ikke prioritere­r samfunnssi­kkerhet og beredskap høyt nok. Det mener vi ikke er holdbart, fordi dette uansett handler om folks trygghet, sier Sakariasse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway