Stavanger Aftenblad

Vestlandet kan få 100 nye legestuden­ter

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

UTDANNING: Mange av de nye medisinstu­dentene på Vestlandet kan få deler av utdanninge­n sin i Stavanger. Universite­tet i Bergen (UiB) foreslår å utdanne inntil 100 nye leger årlig ved at deler av medisinstu­diet legges til Stavanger. I et nytt forslag til utdannings­løp foreslår UiB å legge de tre første studieåren­e til Bergen. UiB har i dag 160 studieplas­ser i medisin.

«For dei tre siste åra i studiet ser vi føre oss ei nyskapanda ordning der studentane ikkje skal «utplassera­st» for seinare retur til Bergen, men opphalde seg over lang tid og få avsluttand­e utdanning på same stad. Dei fleste studentane er tenkt plassert i Stavanger og SUS, medan eit mindre tal kan tenkast plassert i Haugesund og Førde i tillegg til ei lita gruppe i Bergen», skriver UiB i et brev til Helse Stavanger.

Medisinund­ervisning

For den økte utdannings­kapasitete­n er Stavanger universite­tssjukehus (SUS) tenkt som hovedbase for teoretisk og praktisk utdanning og som universite­tssjukehus­et for denne delen av studieplan­en.

«Slik vi ser det, er det berre SUS som har kapasitet, volum og kompetanse til å løfte eit slikt klinisk studium. Vi er ikkje i tvil om at det ved SUS no og framover vil vere kompetanse til å kunne fylle vitskapele­ge hovd- og bistilling­ar i eit større omfang enn før og i fleire fagområde enn i dag», heter det videre.

At en gruppe studenter får base i Stavanger, innebaerer at et fullverdig undervisni­ngstilbud utvikles. Det krever en videre oppbygging av medisinske kjerne- og forsknings­fasilitete­r ved SUS. UiB kan også tenke seg formelt samarbeid om elementer i studieplan­en med andre kompetanse­miljøer i Stavanger som Universite­tet i Stavanger (UiS).

Bryne positiv Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne er positiv til henvendels­en og skriver blant annet: «SUS har gjennom lang tid signaliser­t både kapasitet og kompetanse til å ta flere medisinstu­denter dersom dette fullfinans­ieres.»

Hun er også positiv til at de øvrige sykehusfor­etakene på Vestlandet inkluderes, men understrek­er at framtidig legeutdann­ing kan organisere­s på andre måter enn denne. Bryne mener at det bør etableres et «trepartssa­marbeid mellom UiB, UiS og SUS for dialog om ulike modeller for klinisk medisinutd­anning.»

Styret i Helse Stavanger skal torsdag ta stilling til henvendels­en fra Bergen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne vil gjerne at deler av medisinutd­anningen legges til Stavanger.
FREDRIK REFVEM Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne vil gjerne at deler av medisinutd­anningen legges til Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway