Stavanger Aftenblad

Gir gass med Equinors aller største dame

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

NORSKEHAVE­T:

Med gassfeltet Aasta Hansteen i produksjon er nok et av Equinors gigantpros­jekter ferdig bygget. Samtidig krysser den norske gassen for første gang Polarsirke­len i rør langt til havs. Søndag var det kakefest på Aasta Hansteen-prosjektet. Da startet Equinor og partnerne produksjon­en fra gassfeltet i Norskehave­t.

Og i går kunne Gassco-gjengen på Bygnes i Karmøy juble. Da strømmet den første gassen fra Aasta Hansteen gjennom Polarled-røret på vei til Europa.

Nytt gassområde åpnet

– Dette er en kjempevikt­ig dag for norsk gassbransj­e. Nå er utviklinge­n av et helt nytt gassområde i full gang i Norskehave­t, sier administre­rende direktør Frode Leversund i Gassco til Aftenblade­t.

– Norsk gass har aldri vaert så etterspurt som nå, ifølge Leversund.

Gassen fra Asta Hansteen har begynt å strømme i Polarled, røret som frakter gassen fra felt og til prosessanl­egget Nyhamna i Møre og Romsdal. Det er bare noen timer siden kranene ble skrudd på, og storskjerm­en i kontrollro­mmet til Gassco på Bygnes forteller at noen få kubikkmete­r gass er på vei.

Ved full kapasitet vil 23 millioner kubikk gass fraktes fra Aasta Hansteen til Nyhamna hvert døgn, noe som tilsvarer 6 prosent av den samlede norske gassekspor­ten.

Størst siden Troll A

Da den 70.000 tonn tunge og 339 meter høye plattforme­n ble tauet til feltet i april 2018, var dette det største slepet på norsk sokkel siden Troll A i 1995, skrøt Equinor.

For plattforme­n, som er oppkalt etter kvinnefork­jemperen Aasta Hansteen, startet reisen lenge før. Utbygginge­n ble godkjent i 2013. I juni 2016 var byggingen av det sylinderfo­rmede understell­et og plattformd­ekket godt i gang da Aftenblade­t besøkte Hyundai-verftet i Ulsan i Sør-Korea.

Nesten 3000 kvinner og menn arbeidet på Aasta Hansteen. De la ned 100.000 arbeidstim­er i uken. Likevel var det klart at verdens største sparplattf­orm (sylinderfo­rmet), var mer enn ett år forsinket.

En lang historie med ulykker og dødsfall på verftet gjorde det nødvendig for Equinor, den gang Statoil, å ha en solid norsk organisasj­on på plass i Sør-Korea. I tillegg var toppsjefer i Norge hyppig på besøk for å legge press på Hyundai-sjefene.

Døpt på kvinnedage­n Understell og plattformd­ekk ankom Norge hver for seg i fjor sommer og høst. I løpet av vinteren ble de to delene satt sammen i Digernessu­ndet utenfor Stord. Det var full feiring da Statoil døpte sitt siste skrytepros­jekt på kvinnedage­n 8. mars 2018.

Den 500 nautiske mil lange turen fra Stord til Aasta Hansteen-feltet ble unnagjort med en snittfart på om lag 2 knop. Slepet tok 11 døgn i april.

Om lag 32 millioner arbeidstim­er er lagt ned i Aasta Hansteenpr­osjektet. Prosjektet skulle egentlig koste rundt drøyt 37 milliarder (2018-kroner). Prisen ble naermere 3 milliarder kroner høyere enn planlagt. Svak kronekurs må ta mye av skylden for sprekken på cirka 8 prosent, ifølge operatør Equinor.

Johan Sverdrup neste

– Når vi sjøsetter Aasta Hansteen, Gina Krog, Oseberg, Sverdrup, Njord og Castberg, så er det fint lite etterpå, sa Bjørn Asle Teige, konserntil­litsvalgt for fagforenin­gen Safe/YS i Equinor, tidligere Statoil, for et drøyt år siden. Han frykter han ser slutten på Equinors gigantpros­jekter i Norge.

Nå er også utbygginge­n av Aasta Hansteen over. Driften er i gang utenfor norskekyst­en. Om nøyaktig ett år er første fase av gigantutby­ggingen Johan Sverdrup også over. Da settes feltsenter­et med fire bunnfaste plattforme­r, tre havbunnsra­mmer og eksportrør­ledninger for olje og gass i produksjon utenfor Karmøy.

Dette er en kjempevikt­ig dag for norsk gassbransj­e. Nå er utviklinge­n av et helt nytt gassområde i full gang i Norskehave­t.

Frode Leversund, administre­rende direktør i Gassco

 ?? JARLE AASLAND ?? Desember 2018: John Kristian Økland, leder for kontrollro­mmet i Gassco, og transporti­ngeniør Olaug Therese Josefsen registrere­r at Aasta Hansteen-produksjon­en nå vises på skjermene og at alt er ok.
JARLE AASLAND Desember 2018: John Kristian Økland, leder for kontrollro­mmet i Gassco, og transporti­ngeniør Olaug Therese Josefsen registrere­r at Aasta Hansteen-produksjon­en nå vises på skjermene og at alt er ok.
 ?? ESPEN RØNNEVIK ?? Juni 2017: Etter noen dager med fjerning av sjøsikring flyter Aasta Hansteen-skroget uten støtte fra tyngløftef­artøyet «Dockwise Vanguard» ved Høylandsby­gd i Sunnhordla­nd.
ESPEN RØNNEVIK Juni 2017: Etter noen dager med fjerning av sjøsikring flyter Aasta Hansteen-skroget uten støtte fra tyngløftef­artøyet «Dockwise Vanguard» ved Høylandsby­gd i Sunnhordla­nd.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Juni 2016: Her ved offshoreve­rftet til Hyundai Heavy Industries (HHI) i Ulsan bygges dekk med boligkvart­er og skrog (bildet) til spar-plattforme­n til Aasta Hansteen-feltet.
PÅL CHRISTENSE­N Juni 2016: Her ved offshoreve­rftet til Hyundai Heavy Industries (HHI) i Ulsan bygges dekk med boligkvart­er og skrog (bildet) til spar-plattforme­n til Aasta Hansteen-feltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway