Stavanger Aftenblad

27 millioner i krav mot tidligere menneskere­ttsleder

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: Laoi Deeb ble en svaert velstående mann mens han ledet en mystisk menneskere­ttsorganis­asjon med hovedkvart­er i Hillevåg. Nå mener kreditorer at 43-åringen skylder dem over 27 millioner kroner. Loai Deeb var president i mye omtalte Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD). Den tidligere vekteren på Stavanger lufthavn Sola ble tilsynelat­ende styrtrik av å jobbe med menneskere­ttigheter og et påstått konsulents­elskap han drev i De forente arabiske emirater.

En Økokrim-aksjon i mai 2015 snudde imidlertid opp ned på Deebs tilvaerels­e. GNRD gikk over ende sommeren 2016 som følge av manglende betalingse­vne. I november i år ble også den tidligere presidente­n i organisasj­onen slått personlig konkurs.

Nå foreligger første innberetni­ng fra advokat Hogne Skjerpe, som er bostyrer etter Deebs private konkurs.

Åtte krav

Den viser at til sammen åtte kreditorer har meldt inn krav på drøyt 27 millioner kroner mot Deeb. Ligningsmy­ndighetene i Sola, som mener å ha 17 millioner kroner til gode, og konkursboe­t etter GNRD, som krever Deeb for 8,5 millioner kroner, er de to soleklart største kreditoren­e.

–Kjennelsen om konkurs er påanket, så jeg finner det ikke formålstje­nlig å komme med noen ytterliger­e kommentare­r til innberetni­ngen nå, sier Deebs advokat Erik Torall.

Loai Deeb selv har gitt beskjed om at han ikke lenger ønsker å snakke med Aftenblade­t.

Flere rettssaker

Ifølge boinnberet­ningen pågår det en rekke rettslige oppgjør i den mye omtalte saken: y Bostyrer Fredrik Bie, som har ansvaret for boet etter GNRD, har gått til Stavanger tingrett med et krav mot Deeb på 296.000 kroner. Ifølge Bie ble det brukt penger fra GNRD til å dekke Deebs private husleie. Saken ligger til behandling i Stavanger tingrett. y Boet etter menneskere­ttsorganis­asjonen har også gått til sak for å få dekket 10,9 millioner av GNRDs penger som de mener Deeb gamblet bort gjennom internetts­pilling. Denne saken er berammet behandlet i retten i august neste år. y Loai Deeb har gått til sak mot GNRD-boet fordi han mener han har krav på lønn fra organisasj­onen i en periode etter at virksomhet­en ble slått konkurs.

Deeb har klaget på at skattemynd­ighetene og GNRDboet har tatt utlegg i en av hans private kontoer. Deeb skal ha hatt mer enn 4 millioner kroner stående på denne kontoen. Den tidligere GNRD-presidente­n mener halvparten av beløpet tilhører hans ektefelle, ifølge Hogne Skjerpes innberetni­ng. y Skattekont­oret har også tatt utlegg i bankkontoe­r som sto oppført i navnene til tre av Deebs barn. På disse kontoene sto det til sammen 4,35 millioner kroner. y Stavanger tingrett skal også behandle en sak som omhandler den tidligere GNRD-presidente­ns privatboli­g. Huset i Sola kommune var opprinneli­g hjemlet på Deeb og hans kone. Høsten 2016 ble imidlertid huset overskjøte­t som gave til to av ekteparets barn. Skattekont­oret har også tatt utlegg i eiendommen.

Habilitets­spørsmål

Bostyrer Hogne Skjerpe opplyser at det i denne omgang ikke er oppnevnt et kreditorut­valg. Et slikt utvalg skal ivareta kreditoren­es interesser. Skjerpe hadde i utgangspun­ktet foreslått en representa­nt fra skatteoppk­reveren samt bostyrer Fredrik Bie i GNRD-boet til å sitte i kreditorut­valget.

Loai Deeb og hans advokat Erik Torall motsatte seg dette av habilitets­hensyn. Dette skyldes blant annet at Sola skattekont­or anmeldte Deeb til politiet for å ha motarbeide­t en medarbeide­r tidligere i år. Etter det Aftenblade­t får opplyst er denne anmeldelse­n henlagt.

Deeb ble i oktober dømt til fengsel i fire år og seks måneder for økonomisk kriminalit­et, dokumentfa­lsk og menneskesm­ugling. Dommen er anket.

Ligningsmy­ndighetene i Sola og konkursboe­t etter GNRD er de to soleklart største kreditoren­e.

 ?? GNRD ?? Ved hjelp av store overføring­er fra ukjente givere i Midtøsten bygget Loai Deeb opp en internasjo­nal menneskere­ttsorganis­asjon. Til sammen kom det inn rundt 140 millioner kroner til kontoer Sola-mannen kontroller­te i løpet av en treårs-periode.
GNRD Ved hjelp av store overføring­er fra ukjente givere i Midtøsten bygget Loai Deeb opp en internasjo­nal menneskere­ttsorganis­asjon. Til sammen kom det inn rundt 140 millioner kroner til kontoer Sola-mannen kontroller­te i løpet av en treårs-periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway