Stavanger Aftenblad

Antallet skuddrepte i USA fortsetter å øke

- Kim Faber Tonny Pedersen Aftenblade­t/Politiken

USA: Selvmord utgjør en økende andel av den dystre statistikk­en over mennesker som blir drept med skytevåpen. Antallet skuddrepte i USA nådde sitt høyeste nivå på 18 år i 2017. Det viser nye tall fra den amerikansk­e etaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som tilsvarer det norske Folkehelse­institutte­t. I 2017 ble 39.773 mennesker drept av skudd i USA. Det tilsvarer 12 skuddrepte per 100.000 innbyggere. I 1999 var det tilsvarend­e tallet 27.874 drepte, tilsvarend­e 10,3 drepte per 100.000 innbyggere.

Tallene inkluderer både drap, vådeskudd og selvmord. Sistnevnte kategori står for 60 prosent av alle skuddrepte i USA. Opp gjennom årene er det også selvmord som har stått for de største økningene i den dystre statistikk­en.

For eksempel økte det samlede antallet skuddrepte fra 2016 til 2017 med 1.115. I samme periode økte antallet selvmord fra 22.938 til 23.854 – altså en økning på 916 selvmord, mens det kun var ubetydelig­e endringer i de andre kategorien­e.

Flere våpen øker risikoen Kritikere av USAs veldig liberale våpenlovgi­vning påpeker at den lette adgangen til våpen også baerer en vesentlig del av skylden for de mange selvmorden­e. Undersøkel­ser har nemlig vist at selvmord ofte skjer i øyeblikk av håpløshet – en følelse som ofte kan forsvinne etter få minutter. Men har man enkel tilgang til skytevåpen kan det hele vaere gjort før disse minuttene har gått, skriver den britiske avisa The Guardian.

– Folk tror ofte at det ikke er noe man kan gjøre for å forebygge selvmord med skytevåpen. Men når vi ser på tallene er det opplagt at tilgang til flere skytevåpen øker faren, sier Dakota Jablon, analytiker i den private tankesmia Educationa­l Fund to Stop Gun Violence.

Tankesmia har analysert tallene fra CDC og kommet frem til at de tre delstatene med størst antall selvmord per 100.000 innbyggere også er delstatene som har flest skytevåpen per innbygger: Montana, Wyoming og Alaska.

På verdensbas­is er det omtrent 250.000 personer som enten blir drept eller skyter seg selv med skytevåpen, og kun seks land står for halvparten av disse dødsfallen­e, viser et regnestykk­e i tidsskrift­et Journal of the American Medical Associatio­n. De seks landene ligger alle i Nord-, Sentral- og Sør-Amerika: USA, Brasil, Mexico, Colombia, Venezuela og Guatemala.

Delstater handler selv

I USA blusser debatten om våpenlovgi­vning opp hver gang landet opplever en av de tragiske masseskyti­ngene som det med tiden har blitt mange av. Debatten fører imidlertid ikke nødvendigv­is til innstrammi­nger, i hvert fall ikke på nasjonalt plan. Til gjengjeld tyder noe på at delstatene selv har begynt å innstramme, skriver The New York Times.

Da en 19 år gammel tidligere elev hadde skutt og drept 17 elever og medarbeide­re på en videregåen­de skole i Parkland i delstaten Florida gjorde Kongressen i hovedstade­n ingenting for å stramme våpenloven­e. Likevel har tragedien muligens ført USA til et lovgivning­smessig vendepunkt på delstatsni­vå.

Det er i hvert fall en av konklusjon­ene i en rapport fra Giffords Law Center, som fastslår at delstater har foretatt 69 innstrammi­nger av våpenloven­e siden februar 2018. Det er flere endringer enn noe annet år siden massakren i Newtown i delstaten Connecticu­t i 2012 – og mer enn tre ganger så mange endringer som i 2017.

Samtidig har delstatene­s lokale lovgivere i år avvist 90 prosent av lovforslag­ene som var støttet av våpenlobby­ens viktigste interesseo­rganisasjo­n, National Rifle Associatio­n (NRA).

De tre delstatene med størst antall selvmord per 100.000 innbyggere er også delstatene som har flest skytevåpen per innbygger.

 ?? CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX ?? Studenter demonstrer­er for strengere våpenlovgi­vning foran Capitol i Washington D.C.
CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX Studenter demonstrer­er for strengere våpenlovgi­vning foran Capitol i Washington D.C.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway