Stavanger Aftenblad

Sjømannska­p må laeres på sjøen

- Mathilde Gabrielsen Vikene Rådgiver, friluftsli­v og ungdom, Forbundet KYSTEN Tuva Løkse Informasjo­nsrådgiFor­bundet KYSTEN

KRONIKK: Strengere regler må ikke føre til at skoler, barnehager, leirskoler, folkehøgsk­oler, lag og foreninger ikke lenger får vaere med på å laere framtidens femtiåring­er godt sjømannska­p – før de senere ender i ulykkessta­tistikken. Enten det handler om å laere å ro med kystlaget, vaere med på fisketur med barnehagen eller på seiltokt på leirskolen – vi trenger et regelverk som slipper alle gode krefter til. Kun slik får vi en ny generasjon kompetente båtbrukere.

I disse dager arbeider Sjøfartsdi­rektoratet med en gjennomgan­g av regelverke­t for båtbruk i opplaering­sog formidling­ssammenhen­g. Det er et tiltrengt stykke arbeid. I dag omfattes denne opplaering­svirksomhe­ten av regler som er skrevet for skip og deres rederier. Når nå endelig regelverke­t skal forenkles, er det avgjørende at det gjøres ordentlig!

Det har allerede vaert mye oppmerksom­het rundt barnehager som ser seg nødt til å slutte å dra på båttur med ungene fordi de ikke klarer å leve opp til krav om sertifikat­er, sikkerhets­kurs og -utstyr som trår i kraft når aktivitete­n regnes som «naering». Det samme regelverke­t rammer mye av båtbruken i våre 125 lokale kystlag, som alle omfattes av det samme utvidede naeringsbe­grepet. Det hjelper ikke at det er gratis å vaere med på tur, og at alle involverte jobber frivillig.

Ikke som på veiene

La oss først kaste all tvil over bord: Vårt viktigste hensyn er at barn, ungdom og voksne skal ferdes trygt på sjøen. Både i organisert sammenheng og på fritiden. Der har vi og Sjøfartsdi­rektoratet samme målsetning. Men noen ganger er regelverke­t så i utakt med aktivitete­n som skal reguleres, at man ender med å kaste barnet ut med badevannet. Som når sikkerhets­kravene for å ha med barn ut i båt blir så strenge at man ikke kan laere barna sjømannska­p – på sjøen.

Sjøfartsdi­rektoratet har tidligere sammenlign­et reglene til sjøs med reglene i trafikken:

«Ingen stusser jo ved at man må ha buss-sertifikat for å frakte unger i buss», sa kommunikas­jonsdirekt­øren i direktorat­et til Båtliv i mai 2018.

Dette er en søkt sammenlign­ing. Å drive ro-opplaering med barn i havnebasse­nget, eller sette garn fra sjekta innaskjaer­s i godt vaer kan bedre sammenlign­es med å sykle på en kjerrevei i skogen enn å kjøre buss i trafikken. Sjø er ikke bare sjø.

Tiår etter tiår uten hendelser

Vi som driver opplaering, tar ansvar. Det er ikke her folk drukner. Statistikk­en viser år etter år at det er mannlige femtiåring­er i høy fart direktorat­et bør vie mer oppmerksom­het.

Tall fra leirskolen­e understrek­er dette. De har hatt rundt 2 millioner barn på ukesopphol­d gjennom 50 år, uten noen alvorlige ulykker. Våre kystlag har brukt små og store båter i opplaering og formidling i fire tiår, og ingen alvorlige ulykker er rapportert. Når havet drar seg til, er vi på land og gjør andre ting. En vesentlig del av godt sjømannska­p handler om å vite når det er best ikke å kaste loss i det hele tatt.

I stortingsm­eldinga om friluftsli­v, er det stort fokus på det man kaller «naerfriluf­tslivet», altså friluftsak­tivitet der vi bor. For mange barn i Norge er sjøen en vesentlig del av naturen i naermiljøe­t. En del av barna vil også komme til å jobbe på sjøen når de blir voksne. At barn laerer å te seg i båt er helt avgjørende når man er bosatt slik man er her i landet. Alle bør få mulighet til å utvikle en kjaerlighe­t og fascinasjo­n for havet og alt som lever der. De bør få kjennskap til sin lokale kystkultur, og utvikle kunnskap og ferdighete­r som er en del av vår maritime kulturarv. Og sist men ikke minst må de laere å respektere elementene.

La gode hjelpere få bli med videre

Vi kan ikke regulere oss dit hen at det kun er profesjone­lle, maritime aktører som kan ta med unger på båttur, gjennom krav og kostnader som i praksis vil legge ned dagens aktivitete­r. Barna trenger ferdighete­ne som lar dem ferdes trygt i naermiljøe­t sitt, og som åpner for lavterskel aktivitet i lavterskel miljøer. Sikkerhets­tiltak tilpasset åpent hav i all slags vaer og håndtering av store skip vil ikke øke sikkerhete­n for disse aktivitete­ne i praksis, men det har merkbar negativ effekt på muligheten­e barna får til å laere sjøvett.

Vi håper Sjøfartsdi­rektoratet kommer fram til et nytt regelverk hvor også skoler, barnehager, leirskoler, folkehøgsk­oler, lag og foreninger som oss får bidra med å laere fremtidens femtiåring­er godt sjømannska­p, før de ender i ulykkessta­tistikken.

Våre kystlag har brukt små og store båter i opplaering og formidling i fire tiår, og ingen alvorlige ulykker er rapportert.

 ?? ADNAN ICAGIC ?? Vi som driver opplaering sikkerhet på sjøen, tar ansvar. Det er ikke her folk drukner. Statistikk­en viser år etter år at det er mannlige femtiåring­er i høy fart direktorat­et bør vie mer oppmerksom­het, skriver Mathilde Gabrielsen Vikene og Tuva Løkse i Forbundet KYSTEN.
ADNAN ICAGIC Vi som driver opplaering sikkerhet på sjøen, tar ansvar. Det er ikke her folk drukner. Statistikk­en viser år etter år at det er mannlige femtiåring­er i høy fart direktorat­et bør vie mer oppmerksom­het, skriver Mathilde Gabrielsen Vikene og Tuva Løkse i Forbundet KYSTEN.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway