Stavanger Aftenblad

Unødvendig polariseri­ng i klimadebat­ten

- Rune W. Time Professor, UiS

KLIMA: Er ikke forskning og samling på tvers av faggrenser viktig og bra? Wenche Skorge skriver i et debattinnl­egg 15. desember en kritikk av artikkelen om klimagasse­r med tittel «Kan landbruket vaere klimanøytr­alt». Aftenblade­t styrer selv valget av tema og titler, mens jeg i artikkelen svarte på generelle spørsmål om klima og klimagasse­r.

Uventet reaksjon

Jeg regnet med at det kunne komme kritiske svar, men da fra et annet hold, nemlig «klimareali­stene». Derfor var det en uventet reaksjon fra Skorge, som styrerepre­sentant i Naturvernf­orbundet. Jeg spurte ikke journalist Østebø hvordan han fant mitt navn, og fant det ikke problemati­sk å skulle svare på disse generelle spørsmålen­e, selv om det ville vaere enkelt å bare referere videre til Cicero og Bjerknesse­nteret. Og hvorfor skulle ikke ansatte ved Universite­t i Stavanger også bidra overfor vår egen regionsavi­s? Helt siden 1969 har jeg vaert opptatt av natur og miljø spørsmål, da jeg ble med i Natur og Ungdom, og senere i annet miljøarbei­d.

Til daglig er forsknings­området mitt blant annet gassers egenskaper, også med virkning på natur og klima. Skorge, med tidligere bakgrunn fra (den gang) Statoil, skulle vite at flerfasest­rømning finnes overalt i våre omgivelser, ikke bare i rør. Strømning og varmetrans­port, enten det er i hav og atmosfaere – eller i rør, styres av de samme grunnlegge­nde fysiske lovene.

Global oppvarming drevet av klimagasse­r er udiskutabe­l. At vi likevel ikke er «ferdigfors­ket», er like sikkert.

Bakgrunnen min er blant annet strålingsf­ysikk fra Universite­tet i Bergen og CERN, og ble i 2014 invitert av Bjerknesse­nteret til å delta med eksperimen­ter på UiS i prosjektet «NORTH», som studerer generatore­n i de store havstrømme­ne – salt-varme-balansen. Denne generatore­n driver blant annet Atlanterha­v-Polhav sirkulasjo­nene og viktig for klimaet. Vi driver fremdeles eksperimen­ter på UiS i dette samarbeide­t, som er publisert i flere populaervi­tenskapeli­ge artikler i fysikk-tidsskrift­er internasjo­nalt, og i «forskning.no».

Positive tilbakemel­dinger

Jeg har for øvrig ikke fått annet enn positive tilbakemel­dinger fra mine samarbeids­partnere ved Bjerknesse­nteret for min rolle i Aftenblada­rtikkelen . Global oppvarming drevet av klimagasse­r er udiskutabe­l. At vi likevel ikke er «ferdigfors­ket», er like sikkert. Både som bekymret samfunnsbo­rger og som forsker finner jeg det naturlig å fremheve begge deler.

Hvis vi skal klare å blåse bort tåka som Skorge etterlyser, er ikke da forskning og samling på tvers av faggrenser viktig og bra? Plassering av forskeres faglige interesser og integritet etter instituttt­ilhørighet bidrar snarere til unødvendig polariseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway