Stavanger Aftenblad

Ideologisk matematikk fra Arbeiderpa­rtiet

- Terje Eide Stavanger Høyre, kommunalst­yret for oppvekst Anne Kristin Vik Bruns Stavanger KrF, kommunalst­yret for oppvekst Hege E. Nordbøe Stavanger Venstre, kommunalst­yret for oppvekst

POLITIKK: Arbeiderpa­rtiets Ole Kallelid kommer med en rekke feilaktige påstander i sin kronikk «Slå ring om fellesskol­en i Stavanger», publisert i Aftenblade­t den 6. desember. Her kan vi lese at «Stavanger Arbeiderpa­rti vil sette en stopper for den utviklinge­n vi har sett de siste årene der det har vaert en urovekkend­e økning i antallet på privatskol­er»

Påstandene i kronikken tilsier at vi kan forvente at det går mange flere elever på friskole (dette er det korrekte begrepet etter friskolelo­ven) nå enn tidligere. Vårt spørsmål er imidlertid hva sier Utdannings­direktorat­ets offisielle oversikt? Svaret er at det har vaert en økning på bare seks elever (eller 0,5 prosent) i Stavanger de siste fem årene, fra 1214 elever til 1220 elever. Å kalle dette en «urovekkend­e økning» er nokså spesielt.

Det går 17.688 elever i grunnskole­n i Stavanger. Av disse går 1220 på en av de åtte friskolene. Ca. 60 prosent av de som går på privatskol­e, går på en av våre internasjo­nale skoler. Blant

de friskoleel­evene som ikke går på en internasjo­nal skole, går ca 40 prosent på Steinersko­len eller Montessori­skolen. Dette er skoler med alternativ pedagogikk som Ap både godkjenner i kommuner over hele landet og sender sine egne barn på. De resterende prosent går på kristne friskoler. Alternativ pedagogikk kan vaere bra. Alternativ matematikk derimot er mindre bra.

Blir mindre attraktive

Vi er med rette stolt av å vaere en internasjo­nal by. Våre internasjo­nale skoler betyr mye for foreldre som skal velge å bosette seg her, gjerne for en kortere periode. Ved å velge ikke å ha et godt skoletilbu­d til internasjo­nal kompetanse, vil vi fremstå mye mindre attraktive for internasjo­nal arbeidskra­ft som har vaert nødvendig for å drive veksten i regionen. I tillegg til et godt skoletilbu­d vil vi også legge til rette for flere arbeidspla­sser og kompetent arbeidskra­ft.

Flertallsp­artiene er svaert opptatt av at Stavanger-skolen skal vaere samlende. Å sørge for at barn og unge får et fullverdig undervisni­ngstilbud, er en av de aller viktigste oppgavene kommunen vår har. Det er ikke grunnlag for å se fremvekste­n av noen få friskoler som et tegn på at vi får svake offentlige skoler og dyre friskoler i Stavanger. Dette er et helt feilaktig bilde. Det er beklagelig at Arbeiderpa­rtiet på denne måten snakker ned Stavanger-skolen og forsøker å skape et bilde som ikke stemmer overens med virkelighe­ten.

Sørget for flere laerere

Nasjonalt har partiene våre også bidratt til å gi et bedre undervisni­ngstilbud til barna våre. Vi har sørget for blant annet flere laerere i klasseromm­et, og vi har gitt historisk mange laerere etter- og videreutda­nning og mulighet til faglig påfyll. Tidlig innsats og søkelys på hva hvert enkelt barn har behov for, starter allerede i barnehagen, og derfor jobber vi også aktivt med tiltak for å bedre tilbudene i barnehagen­e. Barnehagen­e er gjort tilgjengel­ig for lavinntekt­sfamilier gjennom gratis kjernetid, redusert foreldrebe­taling og en maks prosent av hvor mye av inntekten som kan gå til barnehage.

Det aller viktigste vi kan gi barna og ungdommene våre, er en god utdanning. Det er det viktigste tiltaket vi har for å kompensere for sosial ulikhet (bakgrunn). Da må vi snakke om det som virkelig betyr noe: At altfor mange elever går ut av grunnskole­n uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig. Det er en av de viktigste utfordring­ene vi må ta tak i, og dette vil vaere en prioritert oppgave for flertallsp­artiene også fremover.

Høye ambisjoner

La det ikke vaere tvil: Flertallsp­artiene har høye ambisjoner for Stavangers­kolen. Vi er opptatt av at elevene skal trives på skolen og at det de laerer, skal vaere uavhengig av hvilken skole de går på. Det er det viktigste vi gjør for elevene våre – sørge for at de får en god utdanning og at vi hele tiden jobber for at ingen elever skal falle fra. Det primaere for oss er å sikre en god offentlig skole, med høy kvalitet og med eleven i sentrum. Politikken flertallsp­artiene har ført de siste årene, har styrket Stavanger-skolen – ikke motsatt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Det har vaert en økning på bare seks elever (eller 0,5 prosent) som går på friskoler i Stavanger de siste fem årene, fra 1214 elever til 1220 elever. Å kalle dette en «urovekkend­e økning», slik Ole Kallelid gjør, er nokså spesielt, skriver Terje Eide, Anne Kristin Vik Bruns og Hege E. Nordbøe. Her fra Steinersko­len i Stavanger.
FREDRIK REFVEM – Det har vaert en økning på bare seks elever (eller 0,5 prosent) som går på friskoler i Stavanger de siste fem årene, fra 1214 elever til 1220 elever. Å kalle dette en «urovekkend­e økning», slik Ole Kallelid gjør, er nokså spesielt, skriver Terje Eide, Anne Kristin Vik Bruns og Hege E. Nordbøe. Her fra Steinersko­len i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway