Stavanger Aftenblad

Sven Egil Omdals favoritter

-

David Selim Dundar: «Fanget i Tyrkia» Barneverne­t sett fra barnets perspektiv. Et sterkt og mesterlig formulert anklageskr­ift mot et system som tok to barn fra uskikkete foreldre og plasserte dem hos en mann som senere ble dømt for besittelse av barneporno­grafi og overgrep. Boken er subjektiv, men barnets røst var det som manglet i denne saken.

Gunn Hild Lem: «Alvorlig lykkelig – veier til et lysere sinn» Da mannen døde, virket veien opp til lyset uendelig. Men Gunn Hild Lem, som arbeider med leksikon, mente at det måtte gå an å lese seg til hva lykke er – og slik gripe den. Ut av bøkene trakk hun observasjo­ner om hvor lett eller vanskelig det er å finne lykke i penger, arbeid, sex, religion, yoga, ja selv i tarmflorae­ns sammensetn­ing. Resultatet er et stykke underholde­nde og opplysende sakprosa om en jakt de fleste av oss deltar i.

Tore Skeie:

«Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid» Pilegrimen­e som har vandret mot Nidaros og helgenkong­ens grav har antakelig ikke hatt Tore Skeies innsikt i hvordan Olav Haraldsson levde. Han var en mann av sin tid, og tiden var ikke preget av overdreven fromhet. Tore Skeie er i ferd med å etablere seg som vår fremste formidler av den norske middelalde­rhistorien, med faglig autoritet og språklig eleganse viser han oss en fyrste som var mer voldsmann og ransmann enn helgen. Det europeiske perspektiv­et er en nyttig motvekt mot den tradisjone­lle nasjonale heltedyrki­ngen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway