Stavanger Aftenblad

Jan Askelunds favoritter

-

Inger Bråtveit:

«Dette er også vatn»

Suldalsfor­fattaren Inger Bråtveit

(1978) er mellom dei få som for kvar bok både formelt, diktarleg og emosjonelt tilfører både litteratur­en og livet noko meir og annleis.

Ho publiserer ikkje i utrengsmål, for for henne «er ikkje det å skriva eit estetisk prosjekt, men eit umogleg etisk», som ho nå likevel får til i denne romanen som fråtsar i litteraere teknikkar, om livsens vilkår frå mors mage til havsens djup.

Brit Bildøen:

«Tre vegar til havet»

Brit Bildøens

(1962) «Tre vegar til havet» er storveges røyndomsli­tteratur i romanform om mennesket sine møte med lover, forordning­ar og kjensledis­tanserte byråkratar då den forfattern­aere eg-forteljare­n får endeleg avslag på å adoptera eit barn fordi ho på ein dato har overskride aldersvilk­åra, koss det opplevest, kva det gjer med henne, og kva følgjer det får for henne sjølv og den familien ho til dess har hatt.

Jan Grue: «Jeg lever et liv som ligner deres» Med «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbes­krivelse» dyrker Jan Grue (1981) det fruktbare grenseland­et mellom skjønnlitt­eratur og sakprosa i en imponerend­e bok om eget liv, der «hverdagen er en idrettsgre­n» for en rullestola­vhengig mann med medfødt muskelsykd­om (spinal muskelatro­fi), som med ukuelig vilje og jernaergje­rrighet allerede har arbeidet seg fram til både litteraer og akademisk frontposis­jon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway