Stavanger Aftenblad

Harald Birkevolds favoritter

-

Graeme Macrae Burnet: «Med blodig forsett» Dette er en krimroman som leker uhemmet med et av tidens store motefenome­ner, nemlig disse dokumentar­ene, bøkene og podcastene som tar utgangspun­kt i virkelige forbrytels­er.

Dette er en nydelig, trist, spennende og rørende fortelling om fattigdom, svik, fordommer, overgrep, raseri og sjalusi, og det er lett å fatte sympati med den unge gutten. Men forfattere­n gjør det ikke så enkelt likevel. Boka etterlater blandede følelser for alle de involverte. Og slik blir den også mer troverdig. Ingen er bare god eller bare ond. I alle fall nesten ingen.

Caspar Colling Nielsen: «Den danske borgerkrig 2018-24» I det danske stjernesku­ddet Caspar Colling Nielsens roman treffer vi på en hovedperso­n som har blitt 475 år gammel. Han forteller sin livshistor­ie til sin beste (og eneste?) venn, den 350 år gamle hunden Geoff, som både kan reflektere og snakke.

Dette er en fascineren­de fortelling om en framtid som allerede kan vaere her. Og den inneholder opptil flere snakkende dyr, noe jeg ikke har påtruffet i voksenlitt­eratur siden Øyvind Rimbereids poetiske hest.

Bob Woodward: Fear: «Trump in the White House» Bob Woodward har skrevet en ganske kjedelig bok om Donald Trumps første år som president i USA. Og det er akkurat det verden trengte.

Woodwards prosa er ikke akkurat leken. Her er det substans og atter substans som har forrangen foran de elegant formulerte setningene. Man ser forfattere­n for seg der han sitter med sine opptak og notater og forsikrer seg om at kildene er sitert med pinlig nøyaktighe­t. Du finner garantert mer underholde­nde bøker om Trump. Men ikke mange som er mer skremmende. Trump er en mann som verken vil eller kan laere noe av noen. Boka etterlater et inntrykk av en mann som er umoden, ustabil, uinformert og veldig farlig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway