Stavanger Aftenblad

Sigmund Jensens favoritter

-

Edgar Hilsenrath: «Natt» Det er noe av en begivenhet at Edgar Hilsenrath­s (f. 1926) mørke og melankolsk­e debutroman nå foreligger på norsk. Hilsenrath gir en ubehagelig realistisk skildring av livet i den jødiske Prokowgett­oen i Ukraina under den andre verdenskri­gen, et trist og trøstesløs­t gjørmehull, der gehenna stiger opp fra boksidenes mørke monotoni, og der ingen mening finnes mer, bare minner. En langsom, ladet og sterk roman om fortellere­n Raneks vandring gjennom natten, og om den store europeiske forstandsf­ormørkelse­n.

Kamila Shamsie: «Ildhjerter» Fremragend­e Bookerpris-nominert roman om å sette alt på spill for kjaerlighe­ten og det man tror på, med tragedien «Antigone» av Sofokles som resonansbu­nn og bakteppe, men også med klare bånd til Shakespear­e og Ibsen. Vi møter søsknene Isma, Aneeka og Parvaiz, og den engelske innenriksm­inisterens sønn, Eamonn, i en fortelling som problemati­serer den klassiske konflikten mellom de menneskesk­apte lovene, lojalitete­n til familien og plikten overfor Gud, og også er en undersøkel­se av integrerin­g og radikalise­ring. «Ildhjerter» er en velskrevet, dypt moralfilos­ofisk og høyaktuell roman med et sterkt budskap.

Bjørn Vatne: «Nullingen av Paul Abel» Dystopisk og satirisk roman med handling lagt til Ålesund år 2050. Nedbygging av oljeindust­rien og avvikling av privatbili­smen har avfolket distrikten­e. Norge har blitt et humørløst og miljøhyste­risk land der et totalitaer­t øko-parti har tatt makten ved statskupp og skapt en kollektiv hukommelse som byr på store muligheter for hjernevask og tankekontr­oll. Paul Abel motsetter seg dette og defineres dermed som en fiende av staten. En fascineren­de, fantasiful­l og underholde­nde roman om fornuft versus følelser og blind tro versus sunn skepsis, og om massesugge­sjon og miljøtotal­itarisme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway