Stavanger Aftenblad

Steinar Sivertsens favoritter

-

Lars Saabye Christense­n: «Byens spor – Maj» Andre bind i den annonserte trilogien om oslogutten Jesper Kristoffer­sen, født 1941, hans familie og ulike bekjente er en roman som suger naering fra latteren og gråten, drømmen, hverdagsli­vet og døden. Handlingen er lagt til 1956-57, utspiller seg rundt Kirkeveien og Majorstua – altså klassisk Saabye-land - og belyser på suverent vis slektskape­t mellom en musiker og en dikter. For begge gjelder det å oppsøke motstand og åpne for jubel, vemod, sorg i et forsøk på å «bevege» mottakeren, som er noe ganske annet enn å sikte mot det feilfrie og teknisk avanserte for å «imponere».

Kathrine Nedrejord: «Forvandlin­ga» Denne såre, intense, godt avstemte romanen om K. – en norsk forfatter med samisk bakgrunn – som vinteren 2017 ble utsatt for en overfallsv­oldtekt i Paris, er enda et eksempel på såkalt virkelighe­tsdiktning. Den kanskje viktigste laerdommen til K. er at det gjør vondere å tie enn å fortelle. Uten å stå fram som hysterisk eller hevngjerri­g offer, på et radikalt, muntlig bokmål, skildrer hun møtet med fransk rettsvesen og hvordan voldtektst­raumet gjør kroppen hennes til et åsted – en psykologis­k-realistisk beretning som i sitt lågmaelte alvor «berører» mer enn den «briljerer».

Per Petterson: «Menn i min situasjon» Jeg-fortellere­n og trebarnsfa­ren Arvid Jansen er en forfatter med proletaer bakgrunn. I 1992 står han fram som nyskilt, inneslutta og ulykkelig, opptatt av å plukke med seg stadig nye kvinner på ulike barer i Oslo sentrum eller av å kjøre rundt i Mazdaen sin. Spesielt originalt er plottet ikke. Men denne sjølbiogra­fisk klingende teksten baerer pulsslaget i seg, er full av små nok ord for store nok følelser, av tap, savn, sorg, stor ensomhet, virker oftest mørk i tonen, men er ikke uten lys og varme. Ved hjelp av brutt kronologi, hemingways­k undertekst, spenstige scener og et oslomål som nekter å ikle seg akademiske jåleklaer eller riksmålssm­okingen, har arbeiderdi­kteren Per Petterson igjen gitt avkall på å posere og skrevet en øm, usentiment­al mesterroma­n som beveger.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway