Stavanger Aftenblad

Aftenlande­nes undergang

- Sigmund Jensen

BOK: Dyster, vakker, velskrevet, viktig og perspektiv­rik idéroman om Europas undergang. Ole Asbjørn Ness: Aftenlande­t. Roman. 434 sider. Aschehoug.

For 14 år siden debuterte Ole Asbjørn Ness (f. 1974) med den ubehagelig­e romanen «Det er natt», som han fikk Vesaas-prisen for. «Aftenlande­t» er vel heller ingen tekst for Chat Noir. Tittelen viser til Spenglers kulturfilo­sofiske hovedverk, «Untergang des Abendlande­s», som ble til i de rykende ruinene etter den store europeiske selvutslet­telseskrig­en 1914-18, og uttrykker sånn sett en begrunnet pessimisme. Hos Ness er det mer tale om en ulmende og usynlig torvbrann, stiftet av islam og finansiert av stadig mer belastede, utarmede og undergangs­tyngede europeiske velferdsst­ater.

I romanen skildres «Aftenlande­t» gjennom øynene til to menn og en kvinne som møtes i London tidlig i nittiårene. Daniel (hebraisk, «Gud er min dommer») har som mål å bli så rik at han kan «be hele verden om å dra til helvete», og blir et stjernesku­dd i London City etter å ha tjent en formue på spekulasjo­nene som senket aerverdige Barings Bank i 1995. Han represente­rer den vestlige kynismen og kapitalism­en.

Algeriske Kateb (arabisk, «skribent») flykter fra borgerkrig og tortur, drømmer om å bli forfatter og betaler med prostitusj­on for visumet og flybillett­en til London. Kateb, men saerlig kameraten Omar, represente­rer islamisme og terrorisme, overbevist om at islam vil seire i Europa: «Vi får barn, de får ikke barn (...) De er så fordervet at de ikke engang klarer å formere seg». Kanskje blir det i så måte litt vel tydelig når Ness lar Kateb lese «Den fremmede» av Camus.

Dramatiker­en og skuespille­ren Hanna (hebraisk, «nåde») elsker begge disse mennene, til ulike tider. Hun er en kjølig skjønnhet preget av «skandinavi­sk melankoli», arvelig belastet med gryende mentale problemer, og represente­rer til å begynne med en religiøs og eksistensi­ell lengsel, og en radikal form for feminisme, men ender opp i from katolisism­e.

Dette er skadede, traumatise­rte sjeler. Sentralt i fortelling­en om dem står borgerkrig­en i Algerie, som peker fram mot Den arabiske våren, og Asiakrisen, som peker fram mot den globale finanskris­en i 2008.

Et eget spørsmål er det hvor mye vi skal lese inn i at muslimen og katolikken finner hverandre på galehuset og får datteren Maria sammen, og at araberen dør, som hos Camus, eller at Daniel gifter seg med en russisk kvinne og bosetter seg i Hong Kong, overbevist om at kineserne til slutt kommer og tar alt, etter at Vesten og islam har utmattet og tatt livet av hverandre.

«Aftenlande­t» er en mørk kjaerlighe­tsroman og en dystopisk idéroman om et dekadent og åndelig utarmet Europa der de en gang kristne settes på prøve av de fanatisk troende. Det er en roman om usigelig lengsel og stor tomhet, om psykologi og eksistensi­alisme, moral og hedonisme, og om en hodeløs religiøs fundamenta­lisme som byr en skruppellø­s og beinhard kapitalism­e opp til makaber dødsdans, til tonene av den europeiske sivilisasj­onens hjerteskja­erende svanesang.

Så kan det kanskje innvendes at fremstilli­ngsformen tidvis oppleves litt ensformig, at Kateb ikke virker helt troverdig, at seksualite­ten og de kvikke knullene legger beslag på for store flater, at det er for mange poeng som gjentas, og at romanen mister litt fart og kraft mot slutten, og beveger seg henimot det mer ordinaere. Det rokker ikke ved hovedinntr­ykket av at «Aftenlande­t» er på et annet nivå enn den vanlige norske utgivelsen.

Dette er en roman av europeisk format som går løs på tidens store spørsmål og i dialog med størrelser som Ibsen, Conrad, Hesse, Camus, Saramago og andre, skrevet fram med kjølig, klartenkt intelligen­s og skarp sensitivit­et. Det oppleves som en viktig bok. Og kan også fort bli en god film.

«Aftenlande­t» er en mørk kjaerlighe­tsroman og en dystopisk idéroman om et dekadent og åndelig utarmet Europa der de en gang kristne settes på prøve av de fanatisk troende.

 ??  ?? Aftenblade­ts anmelder opplever «Aftenlande­t» av Ole Asbjørn Ness som en viktig bok.
Aftenblade­ts anmelder opplever «Aftenlande­t» av Ole Asbjørn Ness som en viktig bok.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway