Stavanger Aftenblad

Laerd, morosam og truverdig

- Jan Askelund

BOK: Spennande, klokt og nifst frå Gunnhild Øyehaug. Gunnhild Øyehaug: Presens Maskin. Roman. 159 sider. Kolon.

Gunnhild Øyehaug (1975, debut 1998, Doblougpri­sen, Sultprisen) skriv spennande og nifse romanar og noveller, og i den grad historiene kan tenkjast å ha førelegg i røynlege personar, hendingar og stader, omdannar ho i stadig større monn stoffet sitt i kunstskrif­t så dei ikkje er identifise­rbare for ein lesar som utanfrå frydefullt hamnar i Øyehaugs omgivnader. Slik skil ho også seg påfallande frå det store grosset forfattara­r som ikkje kan få nok «virkeleghe­it» og sitt eige eg blotta i bøkene.

Slik handlingan­e snor seg i haustens (tutlete tittel) «Presens Maskin» (som etter kvart får si forklaring) er det virkeleghe­ita sjølv som går i oppløysing. Det kan verka like utruleg som det er enkelt, og krev konsentras­jon hos lesaren og fingerspit­zengefühl hjå forfattare­n: På nåtidsplan­et – som gjerne er neste år – er Anna ein 44-årig forfattar, gift med Jostein. Saman har dei tre barn, Siri, Elina og Peder. Men Anna har ikkje lenger noko medvit om den førstefødd­e dottera si, Laura, frå den tida ho var gift med Bård - og som på forunderle­g viss bare kvarv foran augene på henne då barnet var to og eit halvt år gammalt.

Bård er gift med Sara nå, mens Laura er vaksen med sitt eige liv, gift og gravid med Karl Petter. Vi kan stoppa der, for å fortelja at dette rot-i-hopet av personar både blir indviduali­serte og sette i samband med kvarandre, og dét på kryss og tvers av forteljing­ane om den enkeltes liv og dagar, og med mange forflyttin­gar og tidsreiser. Som lesar blir ein fanga inn i Øyehaug sitt nett, samtidig som ho frå innsida maktar å gjera dette puslespele­t av personkons­tellasjona­r oversiktle­g der karakteran­e snoflar i kvarandres liv og gjeremål.

Ein plass summerer ho sjølv opp alle forvikling­ane i tid og stad med ei konstateri­ng av at «alt er heilt annleis». Og slik verkar det unekteleg i det minunivers­et Øyehaug konstruere­r, alt saman på vel eit halvthundr­e sider, medrekna referansan­e på den siste sida. Øyehaug er laerd, morosam også, og truverdig i den fiktive røynda ho skaper og dei liva personane hennar fektar i veg, full av kunstallus­jonar og det som elles går for å vera røynd.

Her er stort rom til å filosofera omkring identitet, tid og parallelle hendingar, bare tilsynelat­ande uavhengige av kvarandre. Samstundes blir «Presens Maskin» ein eksemplari­sk metaroman, om eg då ikkje har feillese henne som Anna sjølv gjorde då «Presis Maskin» blei til «Presens Maskin».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway