Stavanger Aftenblad

– Jeg har hatt et mål om å spille mesterskap for Norge på seniornivå, men at det skulle skje så raskt, er nesten litt uvirkelig

- Kjetil Flygind journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no Carina Johansen fotograf

HÅNDBALL: Da landslagss­jef Christian Berge ringte Alexander Blonz for å fortelle ham at han var tatt ut til VM, satt 18-åringen i time på skolen og kunne ikke svare. Det ble en lang halvtime før han fikk drømmebesk­jeden. – Det er jo litt surrealist­isk.

Alexander Blonz sitter og spiser frokost når Aftenblade­t kommer på besøk. Han skal spise ferdig, så sove litt før han skal på skolen og så videre på trening.

Det er håndball sent og tidlig for 18-åringen fra Stavanger som forrige uke fikk beskjed om at han skal spille VM for Norge på nyåret. Supertalen­tet fra Viking i 1. divisjon har lagt bak seg en saerdeles innholdsri­k uke.

Telefonen som endret alt

For tirsdag ble det klart at han kom med i VMs bruttotrop­p. Onsdag ble det klart at han går til toppklubbe­n Elverum i eliteserie­n etter sesongen, og fredag presentert­e landslagss­jef Christian Berge Norges VM-tropp direkte på TV3 fra Paris.

Der var Blonz’ navn med.

Det hadde venstrekan­ten allerede visst i to dager.

– Jeg satt i timen på skolen da Christian Berge ringte meg. Jeg kunne ikke ta telefonen da, jeg måtte vente en halvtime til vi hadde pause. Pulsen steg da jeg så hvem det var som ringte. Jeg ringte ham opp igjen, men han svarte ikke. Åtte minutter senere ringte han tilbake, forklarer Blonz, som på forhånd hadde søkt opp Berges nummer og lagret det på telefonen.

– Samtalen varte ikke så lenge. Han innledet litt før han sa at jeg var med til VM. Så spurte han litt om hva vi gjorde på skolen. Jeg klarte ikke å svare ham skikkelig. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si. Det var en herlig beskjed å få, sier Blonz til Aftenblade­t og smiler.

Han måtte samle seg i to minutter før han gikk tilbake til timen. Han kunne ikke smile så mye, ingen måtte vite noe før VM-troppen skulle offentligg­jøres to dager senere.

Christian Berge ler når han får referert Blonz’ opplevelse at telefonsam­talen.

– Han var ganske stille, ja. Han ble nok overrasket, sier Berge til Aftenblade­t og humrer.

Født i Paris – ønsket i Frankrike Alexander Blonz er halvt fransk. Faren er fra Frankrike, og 18-åringen er født i Paris. Han bodde noen år i Asker før han flyttet til Stavanger da han gikk i 1. klasse på barneskole­n. Han startet i Sunde IL. Så videre til Havørn. Der spilte han i to år, før turen gikk videre til Sola. Etter å ha fullført G15-sesongen der meldte han overgang til Viking.

Der har han herjet så mye at han etter bare to rekruttlan­dslagssaml­inger i år er klar for sitt første mesterskap for Norge på seniornivå.

Til daglig går han på idrettslin­jen på St. Svithun videregåen­de skole i Stavanger.

Han tar plass rundt kjøkkenbor­det for å gjøre seg ferdig med frokosten. Mamma Grete Christoffe­rsen klemmer sønnen farvel, hun skal ut. Men rekker å fortelle at hun i høst besøkte en fransk klubb som ønsket å se naermere på sønnen. Hun har fungert som både rådgiver og agent. Og like etter at han signerte for Elverum, ringte telefonen. Den franske klubben ville ha Alexander på prøvespill.

– Det har kommet mange meldinger etter at det ble klart at jeg skal til VM. Mange gratulerer, og andre sier at de skal ned til Danmark for å se på. Det er litt spesielt at jeg nå skal spille mine

første seniorland­skamper med spillere jeg har sett på TV. Det samme gjelder med de spillerne vi møter i VM.

Han skal feire jul hos faren i Oslo. Der blir det trening på Olympiatop­pen før landslaget samles første nyttårsdag. Tre oppkjøring­skamper venter før troppen reiser til Herning, der Norge spiller sine gruppespil­lkamper.

På ungdomssko­len

– Jeg har hatt et mål om å spille mesterskap for Norge på seniornivå, men at det skulle skje så raskt er nesten litt uvirkelig, sier Alexander Blonz.

Han forteller at det alltid har vaert håndball. Det var liksom ikke noe spørsmål. Mamma Grete forteller at han tok en ekstra fotballses­ong i Madla IL etter at treneren ringte da gutten egentlig hadde bestemt seg for å slutte. Han var god i fotball, også. Men etter å ha trent hver dag siden ungdomssko­len søkte han seg til idrettslin­jen på St. Svithun. Han skulle bli håndballsp­iller.

– Det var på ungdomssko­len at jeg sluttet med andre ting jeg drev med og satset på håndball. Jeg har egentlig aldri tenkt på noe annet enn å spille håndball. Jeg har lagt ned litt jobb i dette, sier 18-åringen.

– Hva tror du er grunnen til at du har blitt så god allerede?

– Jeg har gjerne trent mest, og kanskje best. Jeg har alltid hatt stor innsats på trening når det skal vaere det, og så vaert flink til å ta det litt roligere når det skal vaere det. Men det har stort sett alltid bare vaert gøy. Det er alltid gøy å komme på trening. Men én ting er å komme på trening, en annen ting er vaere fokusert når du er på trening. Det føler jeg at jeg har.

Blonz har hatt ett mål med sin satsing. Det var å en dag kunne leve av å spille håndball. Allerede etter denne sesongen får han muligheten når han flytter til Elverum for å spille i eliteserie­n. Og det har vist seg å vaere en klubb som fungerer som springbret­t også til en profftilva­erelse i utlandet.

– Jeg har aldri hatt et konkret mål om å spille der eller der, men jeg hadde lyst til å leve av håndballen. Jeg hadde ikke lyst til å drive med håndball som en fritidsakt­ivitet og jobbe ved siden av. Og jeg vet at Elverum er en god klubb og at det vil åpne seg muligheter hvis du gjør det bra der. Det er jo en grunn til at jeg valgte nettopp den klubben, sier Blonz og smiler lurt.

Også flere klubber i eliteserie­n var interesser­t.

X-faktor

Han har aldri hatt noen soleklare idoler som han har sett opp til. Men den tyske kantspille­ren Uwe Gensheimer og russeren Timur Dibirov er to spillere han gjerne ser på for å laere av.

Og laering er nøkkelorde­t når han 1. januar slutter seg til VMtroppen. Det er nettopp det Christian Berge vil at Blonz skal gjøre.

–Jeg liker å ta med en ung spiller og la ham få leve profflivet med landslaget, vaere en del av miljøet og laere. At han er med allerede i så ung alder betyr at han får litt rutine mye tidligere enn hvis vi hadde ventet. Kanskje blir han da klar til å vaere en baerende kraft tidligere, sier landslagss­jefen.

Han mener Blonz har X-faktor.

– Det er et stort talent med en X-faktor jeg gjerne vil utforske. Det handler om måten han avslutter på. Jeg forestille­r meg at han har lekt mye med ball. Han har mange varianter når han skyter. Det ser så lekent ut. Det er det bruk for på landslaget. Og så har han en helhjertet innsats på banen, både i returløp og på kontringer. Han har en solid treningsku­ltur, rett og slett en spennende type, sier Berge. Og legger til:

– Han kommer til å få spille i VM.

Jeg har aldri hatt et konkret mål om å spille der eller der, men jeg hadde lyst til å leve av håndballen.

Alexander Blonz

 ??  ?? Alexander Blonz sjonglerer med håndballen med Hafrsfjord i bakgrunnen hjemme når Aftenblade­t treffer ham. På nyåret bytter han ut hjemlige trakter for å spille VM for Norge.
Alexander Blonz sjonglerer med håndballen med Hafrsfjord i bakgrunnen hjemme når Aftenblade­t treffer ham. På nyåret bytter han ut hjemlige trakter for å spille VM for Norge.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alexander Blonz pakker før han skal på skolen og trening.
Alexander Blonz pakker før han skal på skolen og trening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway