Stavanger Aftenblad

Svikter på likestilli­ng

-

LEDER: Norge er rangert som verdens nest mest likestilte land. Men naeringsli­vet svikter når det gjelder å velge kvinner til lederstill­inger.

Tidligere denne uken ble det klart at Norge igjen er nesten helt på topp i World Economic Forums likestilli­ngsbaromet­er. Bare Island er bedre enn oss, ifølge rangeringe­n av 149 land.

Rangeringe­n tar for seg forholdene på fire områder: Økonomisk deltakelse og muligheter, utdannelse­snivå, helse og overlevels­e og politisk deltakelse.

Landene får en samlet poengsum på mellom 0 og 1, der 1 er perfekt likestilli­ng. Norges får en samlet poengsum på 0,835. Det betyr at vi er 83,5 prosent likestilte her i landet.

Norge har vaert nest best på likestilli­ng i verden siden 2007, da World Economic Forum startet med rangeringe­n. Med unntak av 2016, da Finland slo oss.

Men selv om Norge havner nesten på topp totalt, viser rapporten også at vi på enkelte områder kanskje ikke er så likestilte likevel. På området økonomisk deltakelse og muligheter, scorer Norge 0,806. En underkateg­ori av denne er deltakelse i arbeidsliv­et. Her får Norge en score på 0,949. Altså er vi nesten helt likestilte.

Men på rangeringe­n over likestilli­ng blant lovgivere, tjenesteme­nn i høyere stillinger og ledere, havner Norge helt nede på en 36. plass. Her er vi bare 62,1 prosent likestilte.

For det er et faktum av norsk naeringsli­v ennå har en lang vei å gå når det gjelder å rekruttere kvinner til både styrer og ledelse.

Blant de 200 største norske selskapene er bare 19 prosent av direktøren­e kvinner, viser en kartleggin­g fra CORE Topplederb­arometer. Bare 22 prosent er toppledere, og bare 31 prosent er styremedle­mmer.

20 prosent av selskapene har ingen kvinner i topplederg­ruppen.

For en måned siden inviterte barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland

(H) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen

(H) derfor representa­nter for naeringsli­vet og rekrutteri­ngsbransje­n. De presentert­e en liste med forslag til hvilke tiltak naeringsli­vet kan sette i gang for å øke kvinneande­len på toppen.

Ministrene sa at «vi har sett oss lei på at noen av selskapene unnskylder manglende mangfold i toppen med at det ikke finnes kompetente kvinner til stillingen, eller at disse kvinnene selv ikke ønsker jobben.»

Når samfunnet som helhet år etter år klarer å vaere nest best i verden på likestilli­ng, er det utrolig svakt at ikke naeringsli­vet klarer det samme. Det er ingen grunn til at vi ikke skal klare å vaere nest best også på kvinner i ledelsen av norske selskaper.

Når samfunnet som helhet år etter år klarer å vaere nest best i verden på likestilli­ng, er det utrolig svakt at ikke naeringsli­ve’t klarer det samme.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Margareth Øvrum er en av tre kvinner i Equinors toppledels­e. Ledelsen består ellers av åtte menn. I bakgrunnen konsernsje­f Eldar Saetre og tidligere finansdire­ktør Hans Jakob Hegge.
JON INGEMUNDSE­N Margareth Øvrum er en av tre kvinner i Equinors toppledels­e. Ledelsen består ellers av åtte menn. I bakgrunnen konsernsje­f Eldar Saetre og tidligere finansdire­ktør Hans Jakob Hegge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway