Stavanger Aftenblad

Diplomatis­k nedtur

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Palestiner­ne taper diplomatis­k – for de økonomiske fristelsen­e fra Israel. Da Yasser Arafat høsten 1974 sto foran FNs generalfor­samling, som den første palestinsk­e representa­nten noensinne, var det med grunnlag i støtte fra en majoritet av verdens land. Da var det vanskelig å se for seg at det skulle vaere mulig, slik verdenssit­uasjonen var da den kalde krigen var på sitt kaldeste.

44 år senere har det skjedd et skifte til fordel for Israel. Selv om Israel aldri har maktet å sikre seg sterke avgjørelse­r i FN, har mange land snudd og stemt for Israels interesser. Selv om de siste avstemning­ene i FN har gått i palestiner­nes fordel, har antall land som stemmer i tråd med Israels og USA syn, steget.

Oppløsning av grupper i FN Medlemslan­dene i FN er tradisjone­lt delt inn i grupper ut fra geografi, som for eksempel den afrikanske gruppen. De afrikanske landene var tradisjone­lt mest imot Israel, unntatt Sør-Afrika under apartheid-regimet, før Nelson Mandela kom til makten. Etter hvert som noen afrikanske land har etablert økonomiske bånd til Israel, og deres stemmegivn­ing i FN i israelsk-palestinsk­e saker begynte sakte å endres. Dette meste av dette har skjedd etter at Muammar al-Gaddafi ble styrtet i 2011. Han hadde alltid sørget for at Afrika ikke kom under israelsk innflytels­e.

Den gruppen av land som mest har endret sin stemmegivn­ing i FN, vekk fra palestinsk­e interesser, er de østeuropei­ske. Under sovjetperi­oden ikke bare stemte disse landene for araberne og palestiner­ne, de trente og finansiert­e også palestinsk­e revolusjon­sgrupper. Land som Romania og davaerende Tsjekkoslo­vakia støttet PLO. Nå stemmer majoritete­n av østeuropei­ske land mot palestiner­ne av de samme økonomiske årsakene, som nå også inkluderer løfter fra USA om amerikansk­e investerin­ger.

Majoritete­n av landene i Sør-Amerika støtter fortsatt PLO og De palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e (PA), men noen av dem studerer nå fordelene av å støtte Israel. For noen måneder siden flyttet for eksempel Paraguay sin ambassade i Israel til Jerusalem og erklaerte Jerusalem som Israels hovedstad.

Mellom-Amerika er nå blitt en høyborg for Israel. Guatemala fulgte USA og flyttet sin ambassade til Jerusalem, og andre land, som El Salvador og Honduras har sagt at de vil vurdere det samme.

Australia anerkjente så sent som 15. desember Jerusalem som Israels hovedstad, men vil ikke flytte ambassaden dit før etter at en fredsavtal­e er inngått. Uansett, Australia støtter alltid Israel i FN.

Vest-Europa spiller fortsatt rollen som megler og forsøker å unngå å provosere den muslimske og arabiske gruppen, men noen av landene stemmer i tråd med Israels interesser ut fra det enkelte lands tilnaermin­g til den israelsk-palestinsk­e konflikten.

Asia står fortsatt sterkt bak arabiske land og folk, men enkelte land, som Japan og Sør-Korea, tar likevel Israels parti. Uansett, Asia betrakter arabiske og muslimske land som viktige naboer.

Israels tilnaermin­g

Etter at Avigdor Lieberman gikk av i protest, er Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu også landets utenriksmi­nister. De siste årene har han lykkes i enkeltvis å tilnaerme seg en rekke land direkte i toveis kontakter. Israel spiller her det økonomiske spillet, – ikke det etiske, som de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e konsekvent gjør.

India var for eksempel, helt siden sin egen uavhengigh­et fra Storbritan­nia i 1947, en viktig alliert av PLO og araberne. India dannet i 1961 – sammen Jugoslavia, Indonesia, Egypt og Ghana, og som et alternativ til Nato og Warszawapa­kten – Bevegelsen av alliansefr­ie stater, men søker i dag i retning av økonomiske fordeler av den israelsk-palestinsk­e konflikten.

Israel har nå inngått samarbeid med India om store prosjekter, innen våpensalg og innen landbrukst­eknologi, og dagens regjering i India ses nå på som en alliert av Israel. I Ghana og Tsjad skjer det samme etter som israelske investorer etablerer seg der på jakt etter nye markeder og investerin­ger sammen med amerikansk­e investorer.

Etisk, men ikke tilstrekke­lig

Mange land står fortsatt på palestiner­nes side ut fra et etisk ståsted, med sterke taler i FN. Men i virkelighe­tens verden er bildet et annet, for de samme landene snakker og handler med Israel hele tiden. Det skyldes at Israel aksepterer å få lite ut av disse relasjonen­e på kort sikt, men heller bygger for framtiden og dermed akseptere slik hard tale i FN. Det israelske diplomatie­t er bygget for langsiktig arbeid, – ikke slik som det palestinsk­e, som er basert på om du er en venn eller en fiende.

Noen arabiske og muslimske land har også etablert relasjoner til Israel, selv om de i enhver avstemning fullstendi­g støtter palestiner­ne. Slik skader Den arabiske alliansen sitt eget samarbeid.

Den iranske alliansen mot det saudiarabi­ske alliansen, en konflikt som i sin nåvaerende form startet for ni år siden, påvirker bildet av den islamske verden som allianser heller enn som en enhet. Her forsøker Israel å infiltrere, der det er mulig, helt til det bryter ut i en stor konflikt eller krig.

Den langvarige splittelse­n mellom moderate og radikale strømmer på palestinsk side er også en faktor som svekker det etiske bildet verden har av palestiner­nes sak. Denne splittelse­n gjør mange land om til sin egen økonomiske fordel, til tross for sin lange, etisk baserte støtte til palestiner­ne.

Når alt kommer til alt, palestiner­ne har fortsatt støtte fra flertallet i FN, – men trenger å gjenvinne det arabiske trykket ved å friste med økonomiske fordeler og innflytels­e, for i dagens verden er den etisk begrunnede rettferdig­heten ikke lenger nok.

Israel spiller det økonomiske spillet, – ikke det etiske, som de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e konsekvent gjør.

 ?? AP/NTB SCANPIX ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og hans indiske kollega, Narendra Modi, under det indisk-israelske økonomi-toppmøtet mellom de to nasjonene i Mumbai tidligere i år. Økonomi er viktigere enn full støtte til palestiner­ne, i India som i en rekke land.
AP/NTB SCANPIX Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og hans indiske kollega, Narendra Modi, under det indisk-israelske økonomi-toppmøtet mellom de to nasjonene i Mumbai tidligere i år. Økonomi er viktigere enn full støtte til palestiner­ne, i India som i en rekke land.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway