Stavanger Aftenblad

«Du merker ikke selv hvor mye tid du bruker på mobilen, men de rundt deg merker det veldig godt»

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Små avbrudd på mobilen kan oppleves som uskyldige, men ofte bruker man mer tid enn man tror, og det kan ta lang tid å vende tilbake til samtalen rundt bordet. – Det er viktig at man tar hensyn til hverandre, og hvis mobilbruke­n gjør at folk ser ned i en skjerm i stedet for å se og snakke med de menneskene man er sammen med, er det ikke bra. Slik sett kan julen vaere en god anledning til å ta opp bruken av mobil, sier psykologsp­esialist Klara Øverland, som er førsteaman­uensis ved Laeringsmi­ljøsentere­t ved Universite­tet i Stavanger.

For noen kan det fungere å ha tydelige regler om mobilbruk, og barn liker klare rammer, men andre ganger kan regler bli litt unødvendig­e og vaere med på å skape konflikter.

– Min første tanke er at hver familie selv må bestemme selv hvordan de vil ha det, og det er ikke noe som er rett eller galt, sier Øverland.

Hun får støtte av Kolbjørn Selvåg Brønnick. Han er forsker ved Stavanger Universite­tssjukehus og professor 2 i nevropsyko­logi ved Universite­tet i Stavanger. Han er opptatt av hvordan teknologie­n påvirker oss i hverdagen og mener det er viktig at man har visse spilleregl­er for hvordan man skal oppføre seg når man er sammen.

Forbud ikke det beste

– Jeg synes det er lurt å ha noen uformelle normer. Skriftlige regler kan fort bli litt lite fleksibelt, og verken barn eller voksne liker at andre skal kontroller­e hva de gjør. I stedet for å fokusere på at man ikke skal bruke mobilen, er det bedre å sette seg mål for hva man vil gjøre. Da regulerer mobilbruke­n seg selv. Det viktig å gjøre noe kjekt som man har utbytte av, sier Brønnick.

Tiden du bruker på mobilen oppleves annerledes for deg enn for de rundt deg, og det er lett å tro at man bare har brukt noen få minutter når man faktisk har brukt en halv time.

–Du merker ikke selv hvor mye tid du bruker, men de rundt deg merker det veldig godt. Små avbrudd kan oppleves som uskyldige, men det tar lang tid å komme inn igjen i det du holdt på med, og disse avbruddene har en kostnad som mange ikke er klar over, sier Brønnick.

Oppmerksom­het er også en begrenset ressurs.

– Når du snakker med en person er det en blanding av ord, ansiktsutt­rykk, kroppspråk og toneleie som gjør at man forstår og oppfatter hva den andre sier. Dersom mobilen plinger, trekker det oppmerksom­heten vekk fra den man snakker med, og det reduserer både forståelse­n og empatien, sier Brønnick.

Kan vaere skadelig

Barn er lettere å distrahere enn voksne og er ekstra følsomme for fristelsen som mobilen kan vaere, og de har mindre evne til å kontroller­e denne dragningen. Men også voksne må vaere bevisste på hva de gjør. For små barn kan det vaere direkte skadelig at foreldrene er for opptatt av mobilen.

– Små barn trenger oppmerksom­het og respons for å utvikle seg, og hvis foreldrene er veldig opptatt av mobilen, kan det hemme kommunikas­jonen og evnen til å sette seg inn i barnet følelser, sier Øverland.

Derfor er det viktig at voksne går foran med et godt eksempel.

– Barn laerer gjennom å observere det de voksne gjør. På fagspråket kaller vi det for modellaeri­ng,

Skriftlige regler kan fort bli litt lite fleksibelt.

 ??  ?? Kolbjørn Selvåg Brønnick
Kolbjørn Selvåg Brønnick

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway