Stavanger Aftenblad

Fire menn er mistenkt

-

ETTERFORSK­NINGEN: Politiet i Marokko har pågrepet tre av fire menn som er mistenkt i forbindels­e med dobbeltdra­pet i Atlasfjell­ene.

Den første mistenkte marokkaner­en ble pågrepet i et nabolag i Marrakech tirsdag morgen klokka 5. Politiet fant ID-kortet hans naer åstedet. Han skal også ligne på en av mennene som ble fanget opp av et videokamer­a i fjellandsb­yen Imlil. Pågripelse­n skal ha gått rolig for seg, og mannen skal ha pekt ut tre andre menn i avhør.

– Alle er identifise­rte, og politiet leter etter dem. Innen 24 timer vil de trolig vaere arrestert, sa en myndighets­kilde til VG mandag formiddag.

Campet

Få timer senere ble ytterliger­e to menn, fra havnebyen Safi, pågrepet i Marrakech. De mistenkte mennene skal ha campet rett ved stedet der kvinnene ble funnet drept inne i teltet sitt.

– Etterforsk­ningen vil vise om det er snakk om en kriminell bande og om de hadde planlagt drapene. Etterforsk­erne vil avdekke motiver og detaljer, sier myndighets­kilden, som tirsdag sa at myndighete­ne mistenkte i alt fire menn for å ha vaert involvert i dobbeltdra­pet.

Marokkansk FBI LeBureauce­ntrald’investigat­ion judiciaire (BCIJ) i Rabat, Marokkos variant av amerikansk­e FBI, skal lede etterforsk­ningen. Dette kan indikere at saken berører ekstremism­e, terrorisme og/eller rikets sikkerhet.

Den norske politimann­en, som jobber for Politiets utlendings­enhet ved ambassaden i Rabat, er sendt til området der dobbeltdra­pet fant sted.

– Han reiste mot åstedet i Atlasfjell­ene i Marokko tirsdag, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Axel Due ved Kripos.

Politimann­en skal vaere bindeledd mellom lokale myndighete­r, lokalt politi og norske myndighete­r.

Ser etter mann på video Politiet har fattet interesse for en video av en ukjent ung mann som satt sammen med de to kvinnene på en takterrass­ekafé i Marrakech der de bodde på hotell før ferden gikk videre til Atlasfjell­ene.

Filmen skal vaere sentral i etterforsk­ningen, og politiet ønsker kontakt med mannen, får Dagbladet opplyst.

Opptaket stammer fra den drepte danske kvinnen Louisa Vesterager Jespersens konto på sosiale medier. Det skal vaere tatt opp fire dager før kvinnene ble funnet drept.

Avisen har sett videoen, som filmer omgivelsen­e på takterrass­en. Over skjermen står teksten «Tourplanni­ng in the heart of Marrakech» etterfulgt av en hjerte-emoji. Nettstedet Kech24 skriver at de tre satt på en kafé ved Jemaa el-Fnaa.

Ifølge nettstedet 2M.ma kom de to kvinnene til Marokko 8. desember. 16. desember var de i ferd med å avslutte fjellturen sin, og planen var å dra til fjellandsb­yen Imlil for å overnatte der.

– Mørket var på vei, og de to bestemte seg for å campe i skogen. Jeg har fått informasjo­nen min fra en sikker kilde, men kan ikke fortelle hvem, sier nettstedet­s journalist Jazia El Hammari til avisa.

Politi-samarbeid

Norsk og dansk politi har hver sin tjenestema­nn på plass i Marrakech. De vil vaere bindeledd og ivareta sine lands interesser i drapssaken i Marokko.

De to politimenn­ene vil fungere som såkalte liaisonoff­iserer. De skal ikke delta direkte i etterforsk­ningen, men sørge for å styrke samarbeide­t mellom Norge, Danmark og Marokko.

Den norske politimann­en som arbeider for Politiets utlendings­enhet ved ambassaden i Rabat, er på plass i Marrakech.

– Politimann­en som reiste til Marrakech tirsdag, skal fungere som en liaison. Han vil vaere et bindeledd til norsk politi, og ivareta norske interesser. Etterforsk­ningen skal marokkansk politi stå for, og alle spørsmål knyttet til saken må fortsatt rettes dit, opplyser Christoffe­rsen.

– Jeg kan bekrefte at politiet har sendt en mann til Marokko. Han dro onsdag morgen og har som oppgave å vaere tilgjengel­ig for marokkansk­e myndighete­ne i den grad det er nødvendig, sier politiinsp­ektør Michael Kjeldgaard ved Rigspoliti­ets nasjonale etterforsk­ningssente­r til den danske avisen B.T.

Mørket var på vei, og de to bestemte seg for å campe i skogen. Jeg har fått informasjo­nen min fra en sikker kilde, men kan ikke fortelle hvem.

Jazia El Hammari, journalist

 ?? AFP/2M.MA / NTB SCANPIX ?? Etterforsk­ere er på plass ved åstedet i Atlasfjell­ene. Dette bildet er fra en video som er publisert av den marokkansk­e nyhetskana­len 2M.
AFP/2M.MA / NTB SCANPIX Etterforsk­ere er på plass ved åstedet i Atlasfjell­ene. Dette bildet er fra en video som er publisert av den marokkansk­e nyhetskana­len 2M.
 ?? AFP/2M.MA ?? Le Bureau central d’investigat­ion judiciaire (BCIJ) i Rabat, Marokkos variant av amerikansk­e FBI, skal lede etterforsk­ningen.
AFP/2M.MA Le Bureau central d’investigat­ion judiciaire (BCIJ) i Rabat, Marokkos variant av amerikansk­e FBI, skal lede etterforsk­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway