Stavanger Aftenblad

Turister våger ikke gå alene i fjellet lenger

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

IMLIL: Lokalbefol­kningen ved foten av NordAfrika­s høyeste fjell,

Jbel Toubkal, frykter at drapene på Maren (28) og Louisa (24) skremmer turister fra området. Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble mandag funnet drept av andre turister i den kjente turløypa i Atlas-fjellene. Senere samme kveld landet Sarah (27) og kjaeresten Claudio (27) fra Berlin i Marrakech. Planen var å utforske Toukbal på egenhånd, men det har de to tyske turistene nå slått fra seg.

–Det var en forferdeli­g nyhet å få da vi landet. Vi var innstilte på å gå alene i fjellet bare oss to, men det våger vi ikke lenger. Samtidig tror jeg at Marokko fremdeles er et trygt land å reise til. Det som skjedde med de to turgåerne, kunne skjedd hvor som helst i verden, sier Sarah.

Da Aftenblade­t landet i Marrakech sent tirsdag kveld, hadde nyheten om dobbeltdra­pet bare så vidt sunket inn blant marokkaner­e. Allerede i passkontro­llen beklaget mannen bak skranken det som hadde skjedd et drøyt døgn tidligere, halvannen times kjøretur fra Marrakech.

Innbyggern­e i Imlil, den naermeste landsbyen til der hvor Maren og Louise ble funnet, er to døgn etter hendelsen fremdeles i sjokk.

– Dette er en veldig, veldig rolig landsby. Det mest dramatiske jeg har opplevd i fjellet, er at noen sklir på isen og brukket en fot eller et ribbein. Drap … Det er forferdeli­g. Frem til for få dager siden var det helt utenkelig, sier en av guidene Aftenblade­t møter.

Verner befolkning­en

Store deler av turstien opp til Toubkal har siden funnet av de to kvinnene vaert sperret av. I går var det åpent igjen for turister. Guiden vil gjerne ta Aftenblade­t med opp til stedet hvor turgåerne campet, men politiet nekter journalist­er å jobbe i området.

– Medietrykk­et her oppe har vaert så voldsomt dagene etter funnet at vi har valgt å gjøre det slik. Forbudet gjelder for alle journalist­er. Både utenlandsk­e og marokkansk­e, sier en representa­nt fra militaerpo­litiet i landsbyen.

Han forklarer videre at lokalbefol­kningen trenger ro nå, og at journalist­er behøver en helt spesiell autorisasj­on for å jobbe i området.

–Det er viktig for folk, ikke minst i Norge og i Danmark, å få svar rundt det som skjedde. Er du villig til å svare på spørsmål?

Representa­nten fra militaerpo­litiet rister på hodet.

Hvorfor?

– Det vi spør oss om er hvorfor? Hvorfor ble to kvinner drept her hos oss, spør guiden, som til tross for politiets advarsler ikke har betenkelig­heter rundt det å prate med journalist­er.

Ifølge en kilde i landsbyen som Morocco World News har vaert i kontakt med, var ingen av eiendelene til de to turistene stjålet fra teltet.

Guiden håper at det nå blir slutt på at turister tar seg opp i fjellet uten profesjone­lt følge.

– Om det forferdeli­ge ville vaert unngått, skal jeg ikke spekulere i, men etter min mening bør ingen forsøke å bestige Toubkal på egen hånd, sier han.

Onsdag ettermidda­g meldte TV 2 at også norske myndighete­r fraråder folk å gå alene på fottur i Marokko.

– Ulovlig å telte

Før Aftenblade­t forlater Imlil for denne gang, kommer flere guider bort til den lille parkerings­plassen ikke langt fra politistas­jonen. De frykter at dobbeltdra­pet fører til mindre turisme i området.

– Men vi kan forsikre at dette er et fredelig sted. De som er pågrepet og mistenkt for ugjerninge­n, er ikke fra landsbyen, sier en av dem.

En annen reagerer på at turgåerne slo opp telt langs løypen.

– Det er ikke lov å sette opp telt her om du ikke har avtale med grunneiere. Forbudet skyldes nettopp sikkerhets­grunner. Vi ønsker at turister skal gå med guider slik at hjelpen er naer om noe skulle skje. Et dobbeltdra­p kunne imidlertid ingen ha forutsett, sier han.

– Et vakkert land

Det er på vei tilbake til Marrakech, noen få kilometer fra Imlil, at Aftenblade­t treffer Sarah og Claudio. Onsdagen har de satt av til en guidet tur ved foten av Toubkal.

– Jeg angrer ikke på at vi dro til Marokko. Det er et nydelig land og alle vi møter er vennlige. I dag har vi besøkt flere små landsbyer, og fått laere mye om berbernes kultur, sier Sarah og fortsetter:

–Jeg synes ikke at folk skal la vaere å komme til Marokko på grunn av det fryktelige som skjedde. Det kunne skjedd hvor som helst i verden, gjentar hun.

Det mest dramatiske jeg har opplevd i fjellet, er at noen sklir på isen og brukket en fot eller et ribbein. Drap … Det er forferdeli­g.

Fjellguide

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sarah (27) og kjaeresten Claudio (27) fra Berlin hadde planer om å utforske Toukbal på egenhånd, men det våger ikke de to tyske turistene nå.
JON INGEMUNDSE­N Sarah (27) og kjaeresten Claudio (27) fra Berlin hadde planer om å utforske Toukbal på egenhånd, men det våger ikke de to tyske turistene nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway