Stavanger Aftenblad

Kraftig vekst i antall elbiler i bomringene

-

BOMRINGER: I forrige uke sto elbiler for 228.000 passeringe­r i bomringen på Nord-Jaeren. Dette er 14,2 prosent av alle passeringe­ne, viser tall fra det regionale bompengese­lskapet Ferde.

Økningen er over 16 prosent på to måneder.

I uke 40 var andelen elbiler som passerte gjennom en eller flere bomstasjon­er på NordJaeren 12,7 prosent. Uken etter var andelen 12,2 prosent (skolenes høstferieu­ke) og de neste ukene 13,2 prosent. De to siste ukene har andelen vaert 14,2 prosent.

Kjører du elbil, kjører du fortsatt gratis gjennom bomringen på Nord-Jaeren. Foreløpig er det ikke tatt stilling til når elbilene skal begynne å betale bompenger her.

Vekk med elbil-fordel? Statens vegvesen har sendt ut informasjo­n til de kommunene som har bompengepr­osjekt, med informasjo­n om bortfall av fritak for nullutslip­pskjøretøy og muligheten for å innføre bompengeav­gift for denne kjøretøygr­uppen.

Her er det understrek­et at dersom det skal innføres bompenger for elbiler og andre kjøretøy uten utslipp, så krever det lokalpolit­isk tilslutnin­g i kommunene, i tillegg til vedtaket fra fylkeskomm­unen.

Kommer trolig i 2019 Fylkesting­et i Rogaland har gitt grønt lys for at det kan innføres halv takst for bompengepa­ssering for elbiler, i tråd med at Stortinget har opphevet fritaksord­ningen for nullutslip­psbiler. Flere av kommunene har allerede gjort vedtak om at de gir sin tilslutnin­g til bompenger på inntil halv takst for elbiler.

Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken har ikke tatt stilling til når elbiler og andre nullutslip­sbiler må betale bompenger på Nord-Jaeren, men ut fra de signalene som er gitt, er det grunn til å tro at det vil komme et vedtak om dette i løpet av vinteren eller våren.

De to siste ukene har elbil-andelen vaert 14,2 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway