Stavanger Aftenblad

12 prosent mer trafikk uten rushtidsav­giften

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOMRINGER: Trafikken gjennom de 38 bomstasjon­ene på Nord-Jaeren økte i den første uken uten rushtidsav­gift fra mandag 10. desember. Størst er økningen i ettermidda­gsrushet.

Dag-Henrik Fosse

Ferske trafikktal­l som Aftenblade­t har fått tilgang til, viser at økningen i trafikken i rushtiden mellom klokken 15 og 17 i uke 50, den første uken uten rushtidsav­gift, ligger 11,8 prosent høyere enn samme tidsrom uken før.

Morgenrush­et har også flere passeringe­r i perioden som normalt skal ha rushtidsav­gift. I morgentraf­ikken fra og med 10. desember har trafikken mellom klokken 7 og 9 økt med 5,3 prosent.

Sekretaria­tsleder i Bymiljøpak­ken, Stine Haave Åsland, sier hun ikke er overrasket over at trafikken øker når bilistene ikke betaler rushtidsav­gift.

– Vi har akkurat fått tallene og må analysere disse før vi konkludere­r. Det er også en del usikkerhet knyttet til tallene, sier Haave Åsland til Aftenblade­t.

Hun ser ikke bort fra at juletrafik­ken også kan vaere en av årsakene til trafikkøkn­ingen.

Tekniske problemer

Årsaken til at det er midlertidi­g stopp i innkreving av rushtidsav­gift, er tekniske problemer ved innkreving­en. Flere tusen bilister kan ha blitt registrert med for høy avgift, som har ført til feilfaktur­ering. Dette er langt flere enn det minimum som kan aksepteres på grunn av tilfeldige feil i systemene. Vegdirekto­ratet har derfor besluttet at det blir pause i innkreving­en.

Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken bestemte i et ekstraordi­naert møte lørdag 8. desember at all rushtidsav­gift som er krevd inn siden 1. oktober skal tilbakebet­ales. Samtidig ble det besluttet at det skal vaere pause i innkreving av rushtidsav­gift inntil videre.

Pause i innkreving­en Styringsgr­uppen og Vegdirekto­ratet er enige om at det blir pause i innkreving­en av rushtidsav­gift i Bymiljøpak­ken fra og med mandag 10. desember. Det har derfor bare vaert krevd inn vanlig takst i alle bomstasjon­ene i bomringene på Nord-Jaeren hele døgnet fra uke 50. For lette kjøretøy er det 22 kroner (17,60 med autopassbr­ikke), og for tunge kjøretøy er det 55 kroner.

Feilfaktur­ering

Bymiljøpak­ken har en timesregel. Denne innebaerer at alle som har autopassbr­ikke i bilen blir fakturert bare én gang i timen, uavhengig hvor mange bomstasjon­er de passere. Regelen er at de betaler den bomsatsen som gjelder ved første bompasseri­ng.

Men innkreving­ssystemet har ikke taklet kombinasjo­nen av timesregel og rushtidsav­gift. Dette har ført til at et stort antall bilister kan ha blitt belastet rushtidsav­gift før klokken 7 og før klokken 15. Dette skyldes at den første passeringe­n ikke har blitt registrert, og dermed er den første registrert­e passeringe­n i rushtiden. Dette fører til feilaktig ileggelse av rushtidsav­gift.

Sekretaria­tsleder i Bymiljøpak­ken, Stine Haave Åsland, ser ikke bort fra at juletrafik­ken også kan vaere en av årsakene til trafikkøkn­ingen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Det er blitt flere biler på veiene de siste ukene. Bildet er tatt ved bomstasjon­en i sørgående retning på Motorveien på Forus.
JARLE AASLAND Det er blitt flere biler på veiene de siste ukene. Bildet er tatt ved bomstasjon­en i sørgående retning på Motorveien på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway