Stavanger Aftenblad

KrF-halleluJA til forhandlin­ger selv uten politiske garantier

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Knut Arild Hareide (KrF) stemte for å forhandle med Frp, Høyre og Venstre – selv uten noen politiske garantier.

Geir Søndeland

Stortingsg­ruppen og sentralsty­ret i KrF sier et enstemmig og entusiasti­sk ja til å forhandle om en regjerings­utvidelse og en felles, politisk plattform med Høyre, Frp og Venstre i januar.

– Det var stor entusiasme, og det er mange som ser at her er det store muligheter, sier Hareide.

Hareide stemte ja

Dersom forhandlin­gene lykkes, trer partileder­en av fordi KrF da har trosset Hareide-rådet om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.

Aftenblade­t utfordret partileder­en på hvorfor han i går stemte for forhandlin­ger med et regjerings­alternativ han er mot. Her er deler av det lange svaret:

– Jeg har jo sagt at da landsmøtet vårt pekte ut kursen 2. november, så håper jeg at vi lykkes og kommer i mål med det. Det er også på bakgrunn av signalene jeg har fått fra vår forhandlin­gsdelegasj­on der de har lagt fram viktige gjennomsla­g for oss. Jeg ser at det vil vaere i tråd med den retningen og kursen som partiet pekte ut 2. november. (...) Vi har gjort en reell avklaring. Vi følger opp, og så håper jeg vi skal lykkes. Vi vet at vi har gode forhandlin­gskort, og vi vet at vi må ha gode gjennomsla­g for at vi skal komme i mål i januar, svarer Hareide.

Partileder­en vil ikke kommentere om KrF vil stille noe abort-ultimatum, men han vedgår at KrF ikke har fått noen garantier.

– Vi har ikke fått noen endelige garantier, men vi ser at vi har gode muligheter til å prege politikken, og på viktige kjerneområ­der for oss ser vi gode muligheter, sier partileder­en.

KrFs forhandlin­gsdelegasj­on består av Kjell Ingolf Ropstad (leder), Olaug Bollestad, Erik Lunde og Jorunn Hallåråker. Hareide leder en referanseg­ruppe.

– Men vi ønsker ikke dette for enhver pris. Da må vi ha gode, politiske gjennomsla­g. Vi vet veldig godt at vi har en god forhandlin­gsposisjon. Velger KrF å si ja til dette (en politisk plattform), går regjeringe­n fra å vaere en mindretall­sregjering til å bli en flertallsr­egjering - en helt annen posisjon Hareide.

i Stortinget,

sier

Naermere exit

Dermed er enda et hinder passert på veien mot en mulig Hareide-exit som partileder. Det betyr trolig at nestleder Bollestad vil lede KrF fram til landsmøtet i Stavanger i slutten av april. Ropstad er antatt å ta over partiet etter det.

– Vi trenger en kaptein på laget som har sagt at dette er den rette kursen. Så det mener jeg er en riktig beslutning fra min side. Men jeg ønsker jo at vi skal lykkes med det veivalget som landsmøtet vårt har gjort, og jeg skal gjøre det jeg kan for å støtte opp under forhandlin­gsdelegasj­onen. Og jeg er glad for at vårt sentralsty­re og vår stortingsg­ruppe er så tydelige i den anbefaling­en som vi gir i dag, sier Hareide.

Hele KrF-programmet ble gått gjennom i detalj i det Bollestad kaller gode sonderinge­r.

– Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det er uenigheter, sier hun.

Flyr inn fra USA

Hareide opplyser til Aftenposte­n at KrF vil kreve at det opprettes et eget utviklings­departemen­t. Ropstad har sagt til NRK at KrF ser for seg minst tre statsråder. Selv vil ikke Bollestad kommentere om hun er en naturlig statsrådka­ndidat.

Aftenblade­t får opplyst at stedet for forhandlin­gene er reservert og at Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen vil fly hjem til Norge fra USA for å delta i regjerings­forhandlin­gene.

Statssekre­taer Rune Alstadsaet­er (H) ved Statsminis­terens kontor opplyser at de ikke har noe å melde nå om tidspunkt for oppstart eller sted.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway