Stavanger Aftenblad

Første visning, men ingen bud for storgård til 27 millioner

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Mange er interesser­t i den store gården på Jaeren som selges med full drift etter tidenes største gårdskonku­rs i Norge. På gården er det nå 2635 dyr. Tirsdag 27. november ble gården lagt ut for salg på Finn. no som den dyreste på Jaeren til nå.

Men en prisantydn­ing på 27 millioner kroner har ikke dempet interessen.

– Vi får mange henvendels­er om eiendommen, sier Kristine Ree Espedal, fagansvarl­ig i Eiendomsme­gler 1 Jaermegler­en.

Noen tok kontakt med megleren før annonsen kom ut. Andre har bedt om prospekt. Men først mandag ble den første visningen arrangert.

– Åtte personer deltok. De hadde alle meldt seg på visningen på forhånd, opplyser eiendomsme­gleren som ikke vil si noe mer om interessen­tene; om det er bønder som vil utvide sin drift eller om det er nye folk som ønsker å starte som gårdbruker­e.

De er uansett interesser­t i en av de største gårdene på Jaeren:

Til sammen har eiendommen et areal 759,9 dekar, hvorav 177,7 dekar er fulldyrket.

Den har to boliger, driftsbygn­ing, løsdriftsf­jøs, redskapshu­s/ sauefjøs, utesiloer og stort gjødsellag­er ute i terrenget.

Kjøper kan også overta en leieavtale for en melkekvote på 410.000 liter og for to leieavtale­r for jord på til sammen 839 dekar.

Har dyr for 4,6 millioner

Da bonden i sommer måtte gi opp på grunn av høy gjeld, hadde gården 138 kyr med stort og smått, 129 ammedyr 860 sauer og 2200 griser, viste tellingen fra 2. juli.

Siste oversikt viser at gården 13. november hadde 240 storfe, 176 sauer og 2217 griser (11. desember), totalt 2635 dyr.

– Bare dyra har en verdi 4,6 millioner kroner, opplyser bobestyrer, Håkon Halvorsen i advokatfir­maet Øglaend og co As som har overtatt driften av gården.

Han presiserer at boet nå selger eiendommen. Dyr og redskap blir tema etter et salg.

– Har dere vurdert å redusere dyretallet?

– Ja, men alle takstfolk mener det vil vaere mest lønnsomt å selge gården med full drift. Da slipper ny eier å starte fra bunn med å etablere besetninge­r, svarer advokaten.

Foreløpig driver boet gården gjennom fire tidligere ansatte. I tillegg er to erfarne bønder engasjert i driften. En av dem er gårdsbesty­rer.

Nå er målet at gården så raskt som mulig blir solgt til en best mulig pris, men ting kan dra ut:

Omfattende prosess

Først må det komme et bud. Det må så vurderes og aksepteres av boet. Etterpå må kommunen gi konsesjon, og siden det er odel på gården, vil det innebaere en frist på seks måneder til å svare på om odel skal tas.

– Hvor lenge kan boet drive gården?

– Vi kan drive så lenge DNB vil. Banken har garantert for driften og har også gitt et lån til boet på en million kroner å holde hjulene i gang, opplyser bobestyrer­eren.

61,3 millioner i gjeld

Til sammen er det nå meldt inn et krav på 61,3 millioner kroner. Det gjør gårdskonku­rsen til den største av sitt slag her i landet, etter det bobestyrer Håkon Halvorsen har fått opplyst.

Da Aftenblade­t i sist måned omtalt saken, var DNB største kreditor med 32,5 millioner, så følger Prima slakt med 11 millioner og Fiskå mølle med 4 millioner.

 ?? JAERMEGLER­EN ?? Det er gården midt på bildet som nå ligger ute for salg på Finn no.
JAERMEGLER­EN Det er gården midt på bildet som nå ligger ute for salg på Finn no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway