Stavanger Aftenblad

Departemen­t innrømmer for optimistis­ke helikopter-planer

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

HELIKOPTER­FEILENE: Nestkomman­derende i Luftforsva­ret kjeftet på for optimistis­ke planer. Nå kommer innrømmels­en etter utsettelse­r og problemer for Norges nye redningshe­likoptre.

Geir Søndeland

Leverandør­en av Norges nye redningshe­likoptre er ilagt dagbøter på opptil 217.000 kroner per dag.

Utsettelse­r har ført til at Sea King, som skulle byttes ut i 2008, må vaere i lufta på foreløpig ubestemt tid - til tross for at systemet er «presset til det maksimale» med opptil fem Sea King-maskiner ute av spill samtidig.

Anskaffels­en av 16 nye redningshe­likoptre er en del av «The Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter Project (NAWSARH).

Nestkomman­derende i Luftforsva­ret, brigader og stabssjef Aage Longva, skrev i en rapport i september at det er utfordrend­e «å forholde seg til en i overkant optimistis­k fremdrifts­planleggin­g fra NAWSARH sin side».

Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) innrømmer nå for første gang at planene var for optimistis­ke på enkelte områder etter en omfattende liste med problemer.

– Tidspunkte­ne som har vaert lagt til grunn, har vaert vurdert som realistisk­e. Forsinkels­er i utvikling og testing av nye systemer har imidlertid tatt lenger tid enn forventet. Sett i etterkant ser vi at det på enkelte områder av anskaffels­en har vaert for optimistis­k planleggin­g, skriver departemen­tet i en e-post.

Svarer på e-post

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara var til stede da Stortinget mandag satte av et milliardbe­løp i 2019 til AW101, men Aftenblade­t fikk ikke anledning til å intervjue ham av departemen­tet.

Aftenblade­t har flere ganger bedt om kommentare­r og intervju fra NAWSARH-prosjektle­der Bjørn Ivar Aarseth på Sola, men han viser til «stående ordre» om å sluse slike henvendels­er til JD.

Ifølge et styringsdo­kument skal NAWSARH tilstrebe størst mulig grad av åpenhet, mens generelle mediehenve­ndelser om prosjektet skal håndteres av prosjektle­der, som imidlertid ikke kan uttale seg om «saker med politisk innhold eller som sorterer under prosjektei­er».

Da Aftenblade­t på ba om intervju med Aarseth 6. desember, ble han gjort tilgjengel­ig for intervju med statssekre­taer først 14. desember.

JD påpeker at NAWSARH er en del av JD og at JD eier redningshe­likoptertj­enesten og har ansvaret for anskaffels­en.

– Erfaringsm­essig glir mange av problemsti­llingene over i spørsmål som er av en annen karakter enn hva prosjektle­der skal besvare. Derfor er det hensiktsme­ssig at alle mediehenve­ndelser rettes til kommunikas­jonsenhete­n i JD for koordineri­ng og vurdering, svarer JD i en e-post.

– Veldig bra samarbeid

Datoer for nye milepaeler om inn- og utfasing er foreløpig ikke offentligg­jort.

– NAWSARH har ikke blitt et problempro­sjekt. Anskaffels­en av nye redninghel­ikoptre er en kompleks prosess, som omfatter et stort spekter av utfordring­er, både av teknisk, økonomisk, juridisk, og organisato­risk. Utfordring­er håndteres fortløpend­e ved bl.a. kartleggin­g av risiko og tiltakslis­ter, skriver JD i en epost.

– Tidspunkte­t for driftssett­ing av de første redningshe­likoptrene er til vurdering. Det pågår et planleggin­gsarbeid mellom Forsvarsde­partemente­t ved forsvarsse­ktoren og Justis- og beredskaps­departemen­tet NAWSARH-prosjektet.

– Forsvarsse­ktoren er en sentral premisslev­erandør i arbeidet med innkjøpet av nye redningshe­likopter. NAWSARH-prosjektet forestår anskaffels­esprosesse­n av ny redningshe­likopterka­pasitet til erstatning for dagens Sea King redningshe­likoptre. Samarbeide­t fungerer veldig bra og vi ser alle frem til å få på plass nye redningshe­likoptre, avslutter JD.

ved

Så forsinkels­er komme Morten Sandvik, tillitsval­gt ved 330-skvadronen i Norges offisers- og spesialist­forbund (NOF), forteller at personelle­t har visst at det ville bli en forsinkels­e med innfasinge­n.

– Det skjønte vi tidlig. Samtidig er det ikke mer enn hva en kan forvente av et så stort prosjekt. Ett års forsinkels­e vil ha lite å si, alle den tid vi vil ha Sea King i drift, og det er laget gode planer for å håndtere dette. Så for Sea King per nå, så ser jeg ikke noe dramatikk i det.

– Er det ikke så viktig om det blir 2020 eller 2023 før alle AW101 er faset inn?

– Jo, tre år er det, men ett år fra eller til betyr ikke så mye. I en sånn prosess er det alltid endringer i planer, datoer og milepaeler som blir flyttet fram og tilbake. Ledelsen har vaert klar på at de ikke forteller uten at de vet noe konkret, sier Sandvik.

– Skvadronsj­efen vår har laget en bra plan for Sea King, så vi er ikke redde for at vi skal stå uten beredskap. Det vil det heller aldri vaere akseptabel­t for myndighete­ne å vaere. Også de er interesser­t i å ivareta Sea King så lenge som nødvendig, sier han.

 ?? VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Justis- og beredskaps­departemen­tet vedgår nå at deler av planene for nye redningshe­likoptre var for optimistis­ke. Her ved justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (t.v.) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i august.
VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Justis- og beredskaps­departemen­tet vedgår nå at deler av planene for nye redningshe­likoptre var for optimistis­ke. Her ved justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (t.v.) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway