Stavanger Aftenblad

Skole i Ryfylke kan bli førstevalg­et for Hundvåg-elever

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: De videregåen­de skolene i Rogaland trenger 1500 flere elevplasse­r for å ta unna toppen som nås i 2027– 28. Strand videregåen­de skole skal utvides for 240 millioner kroner, og sikter seg inn mot 150 elever fra Stavangero­mrådet.

Tor Inge Jøssang

Når Ryfast åpnes vil den videregåen­de skolen på Tau ligge en 15 minutters busstur unna Hundvåg, en bydel med like mange innbyggere som Strand kommune (ca 12.500).

Ifølge rektor Terje Angelskår på Austbø skole er det få elever som kjenner til Tau-skolen i dag. Han og en avdelingsl­eder gjennomfør­er karriererå­dgivning med alle 10. klassingen­e. De pleier å spørre elevene om de kjenner til Strand vgs, fordi skolen både har teoretiske og praktiske fag - og gode resultater på gjennomfør­ingsgrad.

– En stor av del av elevene sier nei i utgangspun­ktet. De som sier ja, tenker at skolen er langt vekke, sier Angelskår.

Cirka 200 elever går ut fra ungdomssko­lene på Austbø og Lunde hvert år. For dem er Godalen vgs naermest i dag. Om ett år blir Tau like naer - et eksempel på hvordan Stavanger-regionen og Ryfylke knyttes sammen av den undersjøis­ke motorveien.

– Vi vil at elevene på Hundvåg skal få øynene opp for at de får en videregåen­de skole som ligger naermere enn de fleste skolene på Nord-Jaeren. Vårt mål er at Strand videregåen­de skal bli en naerskole, som det er naturlig for Hundvåg-elevene å vurdere, sier rektor Erik Danielsen og avdelingsl­eder Hans Marius Våga ved Strand videregåen­de skole på Tau.

I siste møte før jul diskuterte Rogaland fylkesting de videregåen­de skolene i fylket. De neste 15 årene utvikler elevtallet seg som en berg- og dalbane. På det meste trengs 1500 flere elevplasse­r enn i dag. Toppen nås cirka 2027–2028. Deretter synker elevtallet noe, til det er 1100 høyere enn i dag.

Siden alle tenåringer har krav på videregåen­de opplaering, må noe gjøres. Fylkespoli­tikerne velger å utvide dagens skoler framfor å bygge nye. Fylkesting­et ønsker at en del av elevtallsv­eksten på Nord-Jaeren skal tas på Tau.

For Strand videregåen­de betyr beslutning­en at det blir utbygging. Skolen har 640 elevplasse­r. Neste steg er at antallet elevplasse­r utvides til cirka 800. Fylkesting­et planlegger at hoveddelen av veksten innen tunge yrkesfag, skal tas på Strand og Øksnevad. For Tau kan det bety at dagens åtte studieretn­inger blir utvidet med Tømrerfage­t.

150 nye skoleplass­er Fylkesting­et vil øke både på yrkesfagli­g og studieforb­eredende utdannings­program.

– Vi får 90 nye elevplasse­r på studieforb­eredende og 60 nye elevplasse­r på yrkesfag. Neste utbygging blir ny verkstedha­ll på cirka 2000 kvadratmet­er. Det gamle verkstedet som er på 1000 kvadratmet­er skal bygges om til undervisni­ngsrom og arbeidspla­sser for laererne, opplyser rektor Danielsen.

Skolen feirer 50 år neste år. I 1989 flyttet den fra Jørpeland til Tau. Siden er det blant annet bygd fotballhal­l og akvahall.

– Vi tar ammoniumsp­røver for å sjekke innholdet for bakterier, forklarer Nina Johansen fra Finnøy og Andrine Bø Stangeland fra Forsand.

Fylkeskomm­unen har satset rundt 80 millioner kroner for at kveite, laks og seks andre fiskearter skal svømme rundt i klasseromm­et på naturbruk.

Økt konkurrans­e

– Det er fritt skolevalg. Når Ryfast åpnes, blir det lettere å reise til Strand, men samtidig blir det lettere for ryfylkeung­dommen å gå på skole på Nord-Jaeren?

– Vi har en offensiv tilnaermin­g og vet vi må vaere attraktive. Omtrent alle elever fra kommunene Strand, Forsand, Finnøy og Hjelmeland går hos oss i dag, og vi tror at ryfylkeung­dommen fortsatt vil velge å gå her i framtiden. Hvis ikke vil de ledige elevplasse­ne bli fylt opp med elever fra Stavanger-området, svarer Danielsen og Våga.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Nina Johansen, til venstre, fra Finnøy og Andrine Bø Stangeland fra Forsand tar prøver i Akvahallen på Strand vgs.
TOR INGE JØSSANG Nina Johansen, til venstre, fra Finnøy og Andrine Bø Stangeland fra Forsand tar prøver i Akvahallen på Strand vgs.
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Regnbueørr­et og andre fiskesorte­r svømmer rundt i karene på Tau. Rektor Erik Danielsen og Sven Atle Kvernenes har hatt besøk av en rekke statsråder og en lang rekke rikspoliti­kere etter at Akvahallen åpnet.
TOR INGE JØSSANG Regnbueørr­et og andre fiskesorte­r svømmer rundt i karene på Tau. Rektor Erik Danielsen og Sven Atle Kvernenes har hatt besøk av en rekke statsråder og en lang rekke rikspoliti­kere etter at Akvahallen åpnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway