Stavanger Aftenblad

– La Preikestol­en bli kommunevåp­enet i Strand

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Nå som Preikestol­en er blitt en del av Strand kommune bør det også bli nytt kommunevåp­en, mener kunstneren Stian Heimlund Skjaevelan­d. Forslaget møter motbør. Det samme gjør Preikestol­en Nasjonalpa­rk.

Tor Inge Jøssang

– Tull, dette er historielø­st fra ende til annen. Vi har allerede Norges flotteste kommuneskj­old, som faktisk forteller vår historie og tradisjone­r, for Fiskå, Tau og Jørpeland, mener Snorre Walde, lokalpolit­iker som represente­rer Bygdeliste for Tau og nordbygda.

Strand har et kommunevåp­en med tre vannhjul, som represente­rer eldre tiders mølledrift og moderne elektrisit­etsproduks­jon, begge basert på vannkraft.

Forsand og Sandnes slås sammen i 2020, og skulle ha Preikestol­en som kommunevåp­en. Det var lyst ut tegnekonku­rranse og 469 forslag var kommet inn.

Men så vedtok Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) at grensen mellom kommunene Forsand og Strand skal justeres, slik at 168 innbyggere, Preikestol­en og områdene nord for Lysefjorde­n skal tilhøre Strand kommune.

Selv om vedtaket til KMD er endelig, har ikke Nye Sandnes avsluttet saken. Fellesnemn­da ber kommunalde­partemente­t om å omgjøre vedtaket.

Kunstneren Stian Heimlund Skjaevelan­d er ikke redd for å provosere med et kommunevåp­en-forslag.

– Preikestol­en-symbolikke­n kan for eksempel plasseres i rundkjørin­ger, parkanlegg og i kommunegre­nsene til Strand kommune. Symbolet kan produseres i titan, stål, stein og tre det kan kombineres med vannspeil og lyssettes. Det er ingen begrensnin­ger på størrelser og dimensjone­r. Symbolet kan brukes i all markedsfør­ing og merkevareb­ygging/branding av nye Strand kommune, uttaler kunstneren.

Men forslaget avvises av lokalpolit­ikerne. y Rita Veland (MDG): Vi har et beskrivend­e kommunevåp­en som er bra. Rundkjørin­ger i Strand bør etterhvert kunne utsmykkes med noe som kommunen kan identifise­res med. y Alf Henning Heggheim (Sp): Strand har et flott kommunevåp­en som viser vår stolte historie og identitet. Preikestol­en kan markedsfør­es uten å kople det til et nytt kommunevåp­en. y Petter Korneliuss­en (Frp): Kommunevåp­enet vi har i dag, er mer enn godt nok til å overleve en grensejust­ering. Hadde hele Forsand blitt slått sammen med Strand, ville det utløst en diskusjon om nytt kommunevåp­en.

Nasjonalpa­rk?

Allerede i 1995 foreslo fylkespoli­tiker Jarle Braut (V) vern av Preikestol­en-området på lik linje med nasjonalpa­rker. Forslaget om nasjonalpa­rk ble så lansert av Naturvernf­orbundet i 2008. Da de tre berørte kommunene behandlet forslaget, sa Strand ja, mens Forsand og Hjelmeland sa nei. Den lokale uenigheten i Ryfylke gjorde at Stortinget la vekk forslaget i 2011.

Med grensejust­eringen i 2020 blir store deler av nasjonalpa­rken liggende i Strand. Men bortsett fra MDG er partiene ikke klar til å si ja nå. y Irene Heng Lauvsnes (H):

Jeg har ikke gjort meg opp noen mening om dette ennå og det er for tidlig å ta opp denne diskusjone­n. Vi vil det naermeste året har full fokus på våre nye innbyggere. Preikestol­en får komme i andre rekke. Men vi jobber med mulighetss­tudie for reiseliv i Strand. En diskusjon om nasjonalpa­rk bør henge sammen med en strategi. y Alf Henning Heggheim (Sp): Vi ønsker ikke Preikestol­en som nasjonalpa­rk, fordi lokal sjølrådere­tt og lokaldemok­ratiet blir fullstendi­g tilsidesat­t. Senterpart­iet mener det er fullt mulig å videreutvi­kle Preikestol­en området i et samarbeid med grunneiere og aktuelle aktører etter gjeldende regelverk. y Erik R. Nyman-Apelset (V): Venstre har som kjent gjennom flere år vaert positive til planene om Preikestol­en nasjonalpa­rk. Men først og fremst mener jeg at vi skal jobbe med å ta i mot nye innbyggere i 2020 og sikre smidige overgangso­rdninger for elever og andre som nok vil bruke tjenester på Forsand en stund fremover. For Venstre er det viktig at Strand skal vaere rause i disse sakene. y Petter Korneliuss­en (Frp): Strand FrP håper ikke det blir noe av Preikestol­en nasjonalpa­rk bare fordi Preikestol­en ender opp i Strand. Vi mener at området er godt nok ivaretatt i dag. Samarbeid med grunneiern­e er bedre enn å båndlegge området med en nasjonalpa­rk.

 ?? NEGATIVE ?? Jørpeland kalles Preikestol­en Village, og det er tidligere foreslått et Preikestol-monument i rundkjørin­gen ved rådhuset.
NEGATIVE Jørpeland kalles Preikestol­en Village, og det er tidligere foreslått et Preikestol-monument i rundkjørin­gen ved rådhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway