Stavanger Aftenblad

Sandnes vil bygge ut i Melshei

- Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

SANDNES: Flertallsp­artiene i Sandnes vil bygge ut deler av Melshei. Dette reagerer orienterin­gsmiljøet i Sandnes IL kraftig på, og de mener det vil vaere et fryktelig inngrep i regionens viktigste friluftsom­råde. Ap, Frp og Sp vil bygge ut et område nederst i Melshei i Sandnes. I området nedenfor rulleskiar­enaen har kommunepla­nkomiteen vedtatt å regulere et stort boligfelt, kalt Bogafjell 7 (Bo7).

– Dette vil vaere et fryktelig inngrep i regionens aller viktigste friluftsom­råde, sier Rune Christians­en.

Han er leder for orienterin­gsgruppa i Sandnes IL og bruker mye tid i Melshei. Orienterin­gen i Sandnes IL har 230 medlemmer, trener der to ganger i uken og er et av de største orienterin­gsmiljøene i regionen. I Melshei arrangerer idrettslag­et orienterin­gsløp 8–10 ganger i året, hvor 500 løpere kan delta på det meste.

Ødelegger treningsom­rådene For orienterin­gsmiljøet vil dette vaere et stort inngrep i treningsom­rådene.

– Dette er vår arena. Vårt anlegg. I tillegg vil det gå utover speideren, turgåere og syklister. Det er stappfullt hver dag i Melsheia. Det er et område med alt fra lysløyper, viltområde­r, stier og slik. Det blir benyttet på mange ulike måter, sier han.

Den opprinneli­ge kommunepla­nen hadde to områder i Melshei med, men da planen var ute på høring, kom både Fylkesmann­en, fylkeskomm­unen og Statens vegvesen med innsigelse­r til å ta disse områdene med. Kommunepla­nkomiteen aksepterte å ta ut et av de planlagte områdene i Melsheia, men flertallet valgte å gå videre med en del som de beskriver som «oppe i skogen» i strid med administra­sjonen sin innstillin­g.

– Hvorfor skal politikere ha gjennom dette? Sandnes kommune har tomter til 2030, sier Christians­en.

– Et fryktelig inngrep

I forrige kommunepla­n vedtok Sandnes kommune at de skulle styrke bynaere friluftsom­råder, sikre større sammenheng­ende regionale friluftsom­råder og at området skal avgrenses fra et mål om å følge naturlige linjer i landskapet. Nå går de imidlertid inn for å bygge det ned.

– Har politikern­e allerede glemt dette? En slik utbygging vil vaere en kile i Melsheia og fraviker alt som heter naturlige avgrensing­er og linjer i landskapet, mener en tydelig frustrert Rune Christians­en.

Ødelegger friområde

– Vil dette ødelegge turområder?

– Dette området er ikke den delen av Melsheia med mest turgåere, men desto viktigere for alt fugle- og dyreliv. Det kommer helt sikkert til å bli mer brukt som friområde, ettersom dette blir naerterren­get til de nye boligfelte­ne i Kleivane.

Han syns det er rart at det er Sandnes tomteselsk­ap som er hovedinter­essent bak området og mener at flertallsp­artiene i kommunen ikke klarer å takle denne balansegan­gen.

Markagrens­a skal diskuteres politisk til høsten. Før det skal Sandnes kommune møte Fylkesmann­en til mekling angående blant annet utbygginge­n av Bo7 i Melsheia.

 ??  ?? Leder for orienterin­gsgruppa i Sandnes IL, Rune Christians­en, mener Sandnes kommunes utbyggings­planer for Melshei er et fryktelig inngrep i regionens viktigste friluftsom­råde.
Leder for orienterin­gsgruppa i Sandnes IL, Rune Christians­en, mener Sandnes kommunes utbyggings­planer for Melshei er et fryktelig inngrep i regionens viktigste friluftsom­råde.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway