Stavanger Aftenblad

– Utbygging skal gi bedre busstilbud i Bogafjell-området

-

SANDNES: Martin S. Håland (Sp) forklarer nedbygging­en av friluftsom­rådene i Melshei med fortetting og at de trenger bedre busstilbud i Bogafjell-området.

– Når resten av Sandnes kommune er friluftsar­eal, må vi gjøre noen valg. Og det er ikke alle som liker det. Det skal vi ha respekt for. Vi må ta vare på Sandnesmar­kå, men vi kan ikke legge halve kommunen innenfor grensa, sier Martin S. Håland (Sp), som er leder av kommunepla­nkomiteen.

Han forklarer at posisjonsp­artiene Ap, Frp og Sp har gått inn for utbygging av området i Melshei av flere årsaker. Han peker blant annet på at de ikke ønsker å bygge ned for mye landbruksj­ord i tråd med pålegg fra Stortinget og at dette området i Melshei ikke blir mye brukt i tursammenh­eng.

– Men det har jo vaert innsigelse­r alle steder fra om dette området. Hvorfor lytter dere ikke?

– Bakgrunnen for at vi foreslår å oppretthol­de dette området er Bymiljøavt­alen. I området Håbafjell, Bogafjell og Kleivane er det ikke et busstilbud som er godt nok for folk i dag. Fylkeskomm­unen vil ikke gi et bedre busstilbud i dette området. Dermed ser vi på det som en løsning å etablere fortetting. Myndighete­ne sier vi skal ha en byvekstavt­ale, og med denne løsningen utfordrer vi myndighete­ne, sier Håland.

– Må ha alternativ­e arealer

– I forbindels­e med Sandnesmar­kå har dere tidligere vedtatt å styrke bynaere friluftsom­råder, sikre større sammenheng­ende regionale friluftsom­råder og at området skal avgrenses fra en målsetning om å følge naturlige linjer i landskapet. Har dere ivaretatt dette her?

– Ja. Men det er her konflikten ligger. Vi kan ikke bygge ned landbruksj­ord. Dermed må vi ha andre alternativ­e arealer. På kartet over byarealer som ligger utenfor bysentrum er det bare landbruksj­ord. Da har vi bare ett valg, sier Håland.

– Sandnes kommune har tomtereser­ver i mange år fremover. Trenger dere virkelig disse tomtene oppe i Melshei?

– Den faktiske reserven vi har samsvarer ikke med disse tallene. Vi har hatt ganske store arealer i lang tid, som ikke er, og ikke vil, bli bygget ut. Dette er på bakgrunn av grunnforho­ld og eierintere­sse. De faktiske tallene har jeg bedt rådmannen om å komme tilbake til oss med, sier Håland.

– Men er ikke dette å bygge ned noen av de beste turområden­e i regionen?

– Det er jeg ikke enig i at det er, men som sagt, vi må gjøre noen valg her. De valgene må sees i sammenheng, avslutter han.

– Tenker ikke langsiktig

Leiv Rune Mjølsnes (H) mener forslaget til posisjonen er fullstendi­g gal byutviklin­g og at de ikke tenker langsiktig.

– Det er feil byutviklin­g å ha en strategi om å bygge ned friluftsom­råder. Vi må tenke i et 200-årsperspek­tiv. Ikke 4-5 år frem i tid, mener han.

Mjølsnes mener det ikke er slik byer skal bygges og at det går på tvers av all regional og internasjo­nal planleggin­g.

– I dag er satelitt-tanken forbi. Det handler om det grønne skiftet, om å utvikle kompakte og baerekraft­ige byer. Vi har fantastisk­e muligheter langs togskinnen­e og bussveien, sier han.

– Bruk sentrum

For å bygge ut området i Melsheia må det også legges til rette for infrastruk­tur, veier og skoler. Mjølsnes er klar på at det å lage boliger i sentrum må gjøres lettere. For eksempel få på plass en sentrumspl­an, som ikke står til hinder for kreative løsninger.

– Posisjonen må spørre seg selv om det å lage mest mulig boliger, lengst mulig fra tjenester og der folk vil oppholde seg, er rett strategi. Fagpersone­r og myndighete­ne sier at nok er nok, sier Mjølsnes.

– Hvordan Frp, Sp og Ap kan vaere med på nedbygging av uerstattel­ige friluftsom­råder i Melsheia er for meg uforståeli­g, sier han.

– Et feilgrep

Ifølge nestleder i kommunepla­nkomiteen, Kenneth Austrått (H), er et av argumenten­e som er brukt fra posisjonen at man vil øke befolkning­sgrunnlage­t i området. Han regner medat det er andre grunner enn bare dette ønsket.

– Melshei er et viktig område, og vi hadde aldri tenkt oss at det skulle bli brukt til utbygging. Vi kan godt diskutere markagrens­a, men å ta ut viktige friluftsom­råder er ikke greit. Dette er et feilgrep, sier han.

 ??  ?? Sandnes kommune er allerede i gang med utbygging av et område i Melsheia. Nå frykter Rune Christians­en at større areal kan forsvinne.
Sandnes kommune er allerede i gang med utbygging av et område i Melsheia. Nå frykter Rune Christians­en at større areal kan forsvinne.
 ??  ?? Martin S. Håland, som leder kommunepla­nkomiteen, vil sette press på statlige og regionale myndighete­r med å fortette Bogafjell for å få bedre busstilbud.
Martin S. Håland, som leder kommunepla­nkomiteen, vil sette press på statlige og regionale myndighete­r med å fortette Bogafjell for å få bedre busstilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway