Stavanger Aftenblad

Kaotiske Kongo tar farvel med Kabila

-

OSLO: Kongo, Afrikas nest største land, er rikt på edle metaller, mineraler, voldelig konflikt, dødelige epidemier, kupp og korrupsjon. Nå skal de velge ny presdent.

Nils-Inge Kruhaug, NTB

om at Kabilas håndplukke­de kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, uansett vil gå seirende ut.

– Dette er bortkastet tid. Vi vet alle hvem som vinner, mener Musa, en drosjesjåf­ør DPA har snakket med i byen Goma i ØstKongo.

Splittet opposisjon

Shadary er en naer medarbeide­r av Kabila og har som innenriksm­inister vaert sentral i å slå ned flere opprør mot presidente­n. Det har ført til at EU har svartelist­et ham for brudd på menneskere­ttighetene. Dersom han går seirende ut, tyder mye på at Ka- bila vil styre videre i kulissene. 20 andre kandidater stiller også til valg, men opposisjon­en er splittet og de to fremste utfordrern­e, Felix Tshisekedi og Martin Fayulu, tror ikke valget blir fritt og rettferdig.

– Kongo har aldri opplevd frie valg, sier 62 år gamle Fayulu, som er utdannet i Frankrike og USA, har jobbet for den amerikansk­e oljegigant­en Exxon Mobile og tilhører et relativt lite og ukjent parti.

– Han har gjort alt for å hindre oss i å drive valgkamp, sier Tshisekedi til DPA. Han er sønn av Kongos mangeårige opposisjon­sleder Etienne Tshisekedi, som døde i februar, og stiller til valg for landets eldste opposisjon­sparti, Unionen for demokrati og sosial framgang (UDPS).

Opp i flammer

Begge er overbevist om at det kommer til å bli omfattende valgfusk i regjerings­partiets favør, og de mener at nyinnkjøpt­e valgautoma­ter fra Sør-Korea kan misbrukes til dette.

Naermere 8.000 av de drøyt 10.000 automatene gikk imidlertid tapt i brann i en lagerbygni­ng i Kinshasa i forrige uke, noe som førte til frykt for nok en utsettelse av valget. Mye tyder på at brannen var påsatt.

I den østlige Beni-provinsen ble et lagerhus med valgmateri­ell forsøkt stormet av en lokal opprørsgru­ppe, men sikkerhets­styrker greide å avverge at det ble ødelagt.

Andre steder i landet er minst seks mennesker drept i angrep og sammenstøt mellom tilhengere av ulike politiske partier.

Stor rikdom

Valguroen kommer på toppen av all annen uro i Kongo, der en rekke opprørere og militsgrup­per kjemper om territorie­r, makt og ikke minst naturressu­rser.

Kongo har store forekomste­r av kobber, gull og diamanter, og av sjeldne mineraler som coltan. Metallene plyndres og utvinnes under sterkt kritikkver­dige forhold, ofte av barn, og er en helt sentral ingrediens i batteriene til moderne mobiltelef­oner og elbiler.

Den kongolesis­ke legen Denis Mukwege rettet søkelyset på dette i sin tale da han mottok Nobels fredspris i Oslo tidligere i måneden. Han oppfordret alle til å tenke over hvilke menneskeli­ge lidelser som ligger bak slike produkter.

Fattigdom

Kongos over 80 millioner innbyggere har sett lite til inntektene fra naturressu­rser, og 77 prosent av befolkning­en lever ifølge Verdensban­ken under fattigdoms­grensa.

Landet ligger på 176. plass av 188 på FNs levekårsin­deks og er også å finne på 161. plass av de 180 landene som er med på Transparen­cy Internatio­nals korrupsjon­sliste.

 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Kongos over 80 millioner innbyggere har sett lite til inntektene fra landets store naturressu­rser i form av for eksempel kobber, gull og diamanter.
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Kongos over 80 millioner innbyggere har sett lite til inntektene fra landets store naturressu­rser i form av for eksempel kobber, gull og diamanter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway