Stavanger Aftenblad

Sverige får ikke ny regjering i år

-

STOCKHOLM: Det blir ingen flere forsøk på å danne ny regjering i Sverige i år, etter tre måneder med regjerings­forhandlin­ger som har stått i stampe.

– En tredje avstemning bør ikke gjennomfør­es før jul. Jeg beklager det, sier Riksdagens leder Andreas Norlén.

Arbeidet med å danne en ny regjering har stått i stampe siden valget 9. september i høst. Norlén har imidlertid fremdeles troen på at partiene kan komme fram til en løsning, og forhandlin­gene vil ifølge ham fortsette i januar.

–Mandag 14. januar har jeg innkalt til samtaler i Riksdagen. På ettermidda­gen vil jeg ha et forslag til en statsminis­terkandida­t. Om alt går etter planen, kommer Riksdagen til å velge en statsminis­ter 16. januar, sier han.

Tommel opp fra partiene

– Det er bra at Norlén har en tydelig plan fremover og at prosessen fortsetter slik at Sverige kan få en regjering på plass så raskt som mulig. Jeg kommer til å bruke tiden til å gjøre alt jeg kan for at Sverige skal få en handlekraf­tig regjering, sier leder Stefan Löfven i Socialdemo­kraterna i en uttalelse.

Leder av Moderatern­a, Ulf Kristersso­n, sier at han kommer til å gjøre det han kan for å bli den som får lov til å danne regjering.

– Jeg har notert meg Norléns beslutning og vi kommer naturligvi­s til å gjøre det vi kan i løpet av de neste helgene for at en borgerlig regjering skal kunne velges i januar. Jeg kommer til å gi en rapport til talmannen 28. desember hvordan det arbeidet forløper seg, sier Kristersso­n.

– Sverige trenger en regjering og det er klokt av Norlén å håndtere den tredje avstemning­en på en gjennomten­kt og forsiktig måte, sier leder Annie Lööf i Centerpart­iet.

– Ta dere sammen

Etter at både Ulf Kristersso­n og Stefan Löfven ble nedstemt, har Riksdagens leder to forsøk igjen på å få godkjent en statsminis­ter i Sveriges lovgivende forsamling.

Norlén har oppfordret alle de politiske partiene til å ta seg sammen og har uttalt at han er overrasket over at de «ikke har kommet lenger».

–Jeg ser helst at den neste stemmegivn­ingen skjer rundt en kandidat som faktisk har mulighet til å bli valgt, slik at vi unngår den akutte dramatikke­n som vil oppstå ved en fjerde stemmegivn­ing, sa han til pressen tidligere denne uken. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway