Stavanger Aftenblad

EU forbyr engangspla­st fra 2021

-

BRUSSEL: EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbesti­kk og andre engangsart­ikler av plast. Det opplyser EUs østerriksk­e formannska­p i går morges.

Forliket kom på plass etter et mer en tolv timer langt forhandlin­gsmøte mellom EU-parlamente­t, ministerrå­det og EUkommisjo­nen.

Avtalen må nå formelt godkjennes. Så trer forbudet i kraft om to år. Også Norge vil etter alle solemerker bli bundet av de nye reglene.

Formålet er å bli kvitt plastartik­lene som skaper mest forsøpling i strandkant­en i Europa.

– Vi har alle hørt advarselen om at målt i vekt vil det vaere mer plast enn fisk i havene innen 2050 hvis vi fortsetter å dumpe plast i havene i samme omfang som i dag. Vi kan ikke la det skje, sier Østerrikes miljøvernm­inister Elisabeth Köstinger.

På forbudslis­ten står y plastbesti­kk y plasttalle­rkener y plastkoppe­r y sugerør av plast y visse typer matbeholde­re av

plast y visse typer drikkebeho­ldere

av plast y bomullspin­ner av plast EU-kommisjone­n jubler forliket.

– Når vi har en situasjon der du baerer fisken hjem i en plastpose det ene året, og så baerer plastposen hjem i fisken det neste, så er det klart at vi må jobbe hardt og jobbe raskt, sier EUs miljøkommi­ssaer Karmenu Vella. Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo gleder seg over EUs plastvedta­k og sier det er svaert gode nyheter for miljøet. (NTB)

over

 ?? HENRIK MONTGOMERY/TT/NTB SCANPIX ?? Riksdagens talsmann Andreas Norlén gikk tidligere denne uken ut med en appell til de politiske partiene om å ta seg sammen og bli enige om en ny regjering.
HENRIK MONTGOMERY/TT/NTB SCANPIX Riksdagens talsmann Andreas Norlén gikk tidligere denne uken ut med en appell til de politiske partiene om å ta seg sammen og bli enige om en ny regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway