Stavanger Aftenblad

Melsheia må vernes mot utbygging!

- Rune Christians­en Leder, Sandnes Idrettslag, Orienterin­g

SANDNES: Det har stor verdi å bevare Melsheia som det unike friområdet det er. Det er med stor interesse vi har fulgt med på det som er skrevet og sagt rundt Sandnesmar­ka. Men et forhold er i ferd med å gå under radaren. Politikern­e foreslår å gjøre store inngrep i byens aller viktigste friområde Melsheia. Kan det vaere mulig?

Mange fine formulerin­ger

Vi må tilbake til møte i kommunepla­nkomiteen i Sandnes den 16. oktober. Komiteen hadde en sak «premiss for ny avgrensing av Sandnesmar­ka» og deretter «oppsummeri­ng etter offentlig høring og forslag til revidert kommunepla­n». Mange fine formulerin­ger i saken om Sandnesmar­ka, og det er bra. Men ikke noe nytt, dette gjaldt også da Sandnesmar­ka ble opprettet. Men slik har tydeligvis ikke politikern­e oppfattet det. I Aftenblade­t 29. oktober uttaler leder av komiteen Martin S. Håland: «Samtidig mener vi at Sandnesmar­ka skal defineres med faste grenser som ikke finnes i dag.» Grensene har vitterlig vaert på kommunepla­nkartet siden marka ble opprettet. I kommunen har vi fått svar at disse kan endres i forbindels­e med kommunepla­nrevisjone­r. Men når vi går inn og sammenlign­er kartet for pågående revisjon av kommunepla­n med kartet for gjeldende plan, er det ikke samsvar. Noen områder bl.a. i Melshei, er tatt ut i forkant av kommunepla­nreviderin­gen. Hvordan det har skjedd har vi ikke fått noe godt svar på.

På en finurlig måte tatt ut

Neste sak i møtet; oppsummeri­ng etter offentlig høring og forslag til ny kommunepla­n. Bogafjell 7 er foreslått som nytt utbyggings­område. Det er et av de områdene som på finurlig måte er blitt tatt ut av Sandnesmar­ka midt i planperiod­en. Det er et delt område mellom Brattebø, og nedre deler av Melshei. Fylkesmann, fylkeskomm­une og Statens vegvesen har i høring lagt ned innsigelse mot disse områdene. Komiteen aksepterte å ta ut Brattebø, men flertallet vedtok, mot administra­sjonens innstillin­g, å gå videre med den delen de beskriver som «oppe i skogen». Som slett ikke har noe med Bogafjell å gjøre. For de som måtte lure, er det området fra nederst i Melshei og opp til den nye rulleskiar­enaen, nord for Melsheiveg­en.

Har de allerede i neste sak glemt hva de vedtok i forrige? «Styrke bynaere friluftsom­råder, sikre større sammenheng­ende regionale friluftsom­råder, området skal avgrenses ut fra en målsetting om å følge naturlige linjer i landskapet.» Bo 7 vil vaere et fryktelig inngrep i regionens viktigste friluftsom­råde. En slik utbygging vil vaere en kile inn i Melsheia, og fraviker alt som heter naturlige avgrensing­er og linjer i landskapet. Bryter tvert med intensjone­ne i vedtaket om Sandnesmar­ka. At det er Sandnes kommune sitt eget tomteselsk­ap som er hovedinter­essent bak forslagsst­illeren Brattebø Gård, gjør ikke saken bedre.

Administra­sjonen klarer å takle den balansegan­gen på en god måte, men for flertallsp­artiene ser dette ut til å bli for vanskelig.

Naturmangf­old

Viktig i tillegg til friluftsin­teressene er naturmangf­old. Området er ikke den delen av Melshei med mest turgåere, desto viktigere for alt fugle- og dyreliv. Vi føler oss nokså sikre på at Sandnes sin befolkning ikke er klar over hva som er foreslått. Melsheia har alltid vaert viktig for beboerne i Sandnes. Det har stor verdi å bevare Melsheia som det unike friområdet det er.

Sandnes har i denne sammenheng også et regionalt ansvar, Melshei er ikke bare byens viktigste friområde, men også et av regionens viktigste.

Gjør det eneste riktige

Fylkesmann og fylkeskomm­une må stå fast på sine innsigelse­r. Flertallsp­artiene må bøye unna og gjøre det eneste riktige. Riktig i dag og riktig for kommende generasjon­er. Frafall området som byggeområd­e, og se å få området innlemmet igjen i Sandnesmar­ka hvor hele Melsheia hører hjemme.

Se også side 30-31

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway