Stavanger Aftenblad

O jul med din glede… Sandnes

- Heidi Bjerga SV

BARNETRYGD: I Sandnes kunne vi sørget for at julen ble annerledes for familiene som har det vanskelig økonomisk. Vi kunne bestemt at barnetrygd­en ikke skal trekkes fra sosialstøn­aden for barnefamil­iene som trenger økonomisk støtte i en vanskelig tid. Julehøytid­en naermer seg, og mange planlegger julekvelde­n med barn og familie, tanter og onkler, besteforel­dre og kanskje oldeforeld­re. Det handles inn mat og drikke. Ønskeliste­r fra store og små blir delt. Noen er håndskreve­t av et barn som har laert seg å skrive i høst, andre blir delt på messenger og sms. Forventnin­gene stiger hos store og små.

11.000 hver på julehandel­en

På Hegnar.no kan vi lese at Virke har kommet til at vi til sammen vil bruke 58,5 milliarder kroner, drøyt 11.000 kroner hver, i desember i forbindels­e med julehandel­en. I en spørreunde­rsøkelse Ipsos har gjort for DNB, svarer deltakerne at de i gjennomsni­tt vil bruke 6145 kroner på gaver, som er rundt 400 kroner mer enn i fjor.

Men ikke alle kan handle for over 6000 kroner hver i gaver. Over 100.000 barn vokser opp i en fattig familie her i landet. I Sandnes er det rundt 1000 barn som bor i en familie med økonomiske utfordring­er.

I Sandnes kunne vi sørget for at julen ble annerledes for familiene som har det vanskelig økonomisk. Vi kunne gjort som Moss kommune og andre kommuner nå har gjort, bystyret kunne bestemt at barnetrygd­en ikke skal trekkes fra sosialstøn­aden for barnefamil­iene som trenger økonomisk støtte i en vanskelig tid. Nå må barnefamil­iene som har minst, se at hele barnetrygd­en trekkes fra før de får utbetalt sosialstøn­aden. I Sandnes utgjør dette til sammen 3,8 millioner kroner.

Husleie, strøm og andre faste utgifter Det er pengene til barna som ikke gleder seg til jul fordi de vet at det ikke er penger til det de ønsker seg i julegave, eller at de ikke kan få den julemiddag­en de drømmer om. Foreldrene må prioritere å bruke pengene som er igjen til husleie, strøm og andre faste utgifter.

Barnetrygd­en går nå til å balansere Sandnesbud­sjettet for 2019. Vi mangler nå bare Ap, Sp og Frp på laget for å få dette vedtatt. SV, KrF, V, H og MDG mener vi må ordne opp nå og la barnefamil­iene få beholde barnetrygd­en.

Da kan alle synge med på julesangen: O jul med din glede og barnlige lyst vi ønsker deg alle velkommen; vi hilser deg alle med jublende røst titusinde gange velkommen!

I Sandnes er det rundt 1000 barn som bor i en familie med økonomiske utfordring­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway