Stavanger Aftenblad

Det må bli gunstigere å ansette ungdom

- Politisk nestleder i Stavanger Unge Høyre

POLITIKK: I dagens Norge blir det stadig vanskelige­re å skaffe seg jobb når du er under 18 år. Det er beklagelig både for de unge selv og for samfunnet, og noe vi bør forsøke å endre på.

Jonas Molde Hollund

Ungdom kan ikke lenger gå ned til den lokale butikken å forvente å få seg en jobb. Du får det samme svaret over alt; du er for ung! Gjennom årene har regelverke­t blitt stadig strengere, slik at stadig faerre arbeidsgiv­ere velger å ansette ungdom som ekstrahjel­p. Antallet lokaldrevn­e butikker har også minket. Dette har gjort det betydelig mye vanskelige­re for ungdom under 18 år som ønsker seg en liten jobb i tillegg til skolen.

God laerdom

Hos de større kjedene er det ofte sentrale regelverk for ansettelse­r, og for andre er alder og lovverk problemet. Det er rett og slett ikke gunstig for arbeidsgiv­er å ansette ungdom. Derfor må det helt klart bli gunstigere for arbeidsgiv­er å ansette mindreårig­e. For ungdom vil jobbe. Arbeidserf­aring er essensielt for å kunne bygge opp en CV. Det er også utrolig god laerdom å ha med seg inn i voksenlive­t. Det er viktig å få forståelse for egen økonomi gjennom å tjene egne penger. At vi får generasjon­er av voksne som aldri har hatt lønnet arbeid før de er minst 18 år, er en uting.

12 til og med 17 år

I Stavanger Unge Høyre ser vi viktighete­n i at unge skal kunne få ta del i arbeidsliv­et. Vi ønsker derfor å frita arbeidsgiv­ere fra arbeidsgiv­eravgift når de ansetter ungdom. Ordningen vil omfatte personer fra 12 år til og med 17 år. Tiltaket vil selvfølgel­ig vaere rettet mot deltidsans­atte ungdommer i små stillinger. Akkurat hvordan dette skal reguleres for å unngå misbruk, må utredes naermere. Men intensjone­n er klar; det må bli gunstigere å ansette ungdom som ekstrahjel­p!

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Vi føler oss nokså sikre på at Sandnes sin befolkning ikke er klar over hva som er foreslått. Melsheia har alltid vaert viktig for beboerne i Sandnes», skriver Rune Christians­en fra Sandnes Idrettslag.
JON INGEMUNDSE­N «Vi føler oss nokså sikre på at Sandnes sin befolkning ikke er klar over hva som er foreslått. Melsheia har alltid vaert viktig for beboerne i Sandnes», skriver Rune Christians­en fra Sandnes Idrettslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway