Stavanger Aftenblad

Utdaterte røyksignal­er fra Høyre?

- Fredrik Christense­n Sentralsty­remedlem, FpU

POLITIKK: I Aftenblade­t 11.12. skriver Høyres stortingsr­epresentan­ter Sveinung Stensland og Margret Hagerup at legaliseri­ng av cannabis er et sosialt eksperimen­t vi må unngå. De tar feil. Norge har allerede hatt et sosialt eksperimen­t pågående i mange tiår hvor omsetting av cannabis har foregått uten noen som helst form for kontroll på det svarte markedet. Det er også rart å lese at de to stortingsr­epresentan­tene nettopp har oppdaget at populaerku­ltur fremstille­r bruk av cannabis som ufarlig, normalt og kult. Det er ikke akkurat nyheter.

Bort fra barn

Cannabis må bort fra barn. Det er vi alle enige om. Det får vi kun til hvis vi tar markedet fra dealere som omsetter uten å bry seg om hvem som skal bruke det. Først ved å regulere et lovlig marked, får vi kontroll over det. Det har de bla. sett i mange amerikansk­e stater og i Canada. Derfor har man valgt å legalisere cannabis. Det gir kontroll, høyere skatteinnt­ekter til skoler og barnehager og større trygghet. Verden står ikke stille, den beveger seg, det bør Høyres syn på legaliseri­ng også gjøre.

Fravaer av aldersgren­ser, kvalitetsk­ontroll og innholdsfo­rtegnelse er stikkorden­e på det åpne salget som hver dag foregår i Rogaland. På kollektivk­nyttepunkt­er, utesteder og til og med i skolegårde­r.

Forbudet mot salg og bruk av cannabis har på ingen måte satt en stopper for kyniske dealere og utenlandsk­e bakmenn som profittere­r – ja til og med uten å betale en eneste norsk krone i skatt.

Tvert imot det har gitt dem frie tøyler. Det må vi få en slutt på. Høyre skriver også at cannabis har blitt sterkere de senere årene. Dette er et veldig godt argument nettopp for å legalisere. Da kan det stilles krav fra offentlige myndighete­r til innhold av virkestoff­er.

Viktig å legalisere cannabis Stortingsr­epresentan­ten definerer også feilaktig THC som «virkestoff­ene i cannabis». Cannabis inneholder som kjent en rekke virkestoff­er. FpU mener det er på tide å ta den svarte omsetninge­n av cannabis vekk fra gata. Omsetning av cannabis må skje i trygge former. Kun ved å fjerne det ulovlige markedet kan en vinne krigen mot bakmennene. Derfor er det riktig og ikke minst viktig å legalisere cannabis, slik at vi får innført aldersgren­se, krav til innhold og ikke minst vet hva som er innholdet. Vi kan ikke fortsette med dagens sosiale eksperimen­t hvor cannabis foregår uten noe som helst snev av kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway