Stavanger Aftenblad

Pelsdyrbøn­der saksøker staten

- Erik Hobberstad Pelsdyrbon­de, Varhaug Beate Hobberstad Pelsdyrbon­de, Varhaug Lodve Haaland Pelsdyrbon­de, Figgjo

POLITIKK: De siste årene har vi investert til sammen 18 millioner kroner i moderne og dyrevennli­ge produksjon­sanlegg for mink her i Rogaland. Disse pengene risikerer vi nå å tape på grunn av regjerings­partienes lukkede forhandlin­ger på Jeløya. Vi ble lurt til å tro at en grundig demokratis­k prosess og et tydelig vedtak fra Stortinget betød at vi kunne satse. Det gjorde vi også til gagns. Nå vil regjeringe­n innføre forbud mot pelsdyrhol­d. Et forbud som vil ta fra oss levebrødet og gjøre oss til gjeldsslav­er. Derfor saksøker vi nå staten. Vi mener at det ikke er lov å gjøre det regjeringe­n nå ønsker.

Vi kunne satse

Da Stortinget lovet baerekraft­ig utvikling for pelsdyrnae­ringen i januar 2017, var det etter en ti år lang faglig debatt. Dyras velferd var god, var konklusjon­en, og vi kunne satse. En av oss solgte melkekvote­n for å satse alt på pelsdyr. Den andre ble forelder til tvillinger, våre fremtidige arvinger. Nå er dyrebar småbarnsti­d blitt til en krevende periode med stor usikkerhet rundt egen fremtid.

Livsgrunnl­aget revet bort

Vår investerin­g i landbruket kan bli skjebnesva­ngert hvis god dyrevelfer­d ikke er verdt noe, og regjeringe­ns naeringsfo­rbud går igjennom. I januar 2018, noen måneder etter valget og ett år etter at et bredt flertall i Stortinget stemte for videreføri­ng, satte plutselig Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre en ti år åpen prosess til side. Jeløyaplat­tformen gikk sjokkerend­e inn for å forby hele naeringen. Høyre og Frp har ikke endret standpunkt, men ofrer 500 arbeidspla­sser og 350 millioner kroner i årlige eksportinn­tekter i ren, politisk hestehande­l. Vi fikk livsgrunnl­aget vårt revet bort under oss, uten engang å få komme til orde i saken. Det fikk heller ikke Stortinget, Mattilsyne­t, bondeorgan­isasjonene eller noen andre.

Grunnlovse­kspert og tidlig sivilombud­smann Arne Fliflet har vaert krystallkl­ar: Det regjeringe­n har gjort er i strid med Grunnloven­s paragraf 110. Han mener at norske pelsdyrbøn­der gjennom den grundige prosessen som førte frem til vedtaket i 2017, fikk en berettiget forventnin­g om å få kunne fortsette naeringen sin.

Forutsigba­rheten for andre?

Vår sak er viktig for flere enn oss som er direkte involvert i søksmålet. Vi går til kamp for alle pelsdyrbøn­der, tidligere som fremtidige. Dette handler også om alt annet naeringsli­v i Norge. Om regjeringe­n kan legge ned en naering som ikke skader hverken samfunnet eller andre, hva vil det bety for forutsigba­rheten for andre? Hva om Venstre og dyrevernse­ktene neste gang sier at det er kylling- eller grisebønde­r de har noe mot, uavhengig av hva Mattilsyne­t eller andre sier? De ti siste årene har pelsdyrbøn­dene bidratt med rundt fem milliarder i eksportinn­tekter, i et landbruk som ellers mottar store overføring­er fra staten. Pelsdyrnae­ringen har blitt kunnskapsb­asert og digitalise­rt. Nå står en ny generasjon unge bønder klare, med en profesjona­litet som ikke står tilbake for noen annen gren av landbruket – hverken her hjemme eller internasjo­nalt.

Vanskelig å få driftskred­itt og lån Norske pelsdyrbøn­der har allerede fått merket den politiske hestehande­len på kroppen til tross for at Stortinget ikke har vedtatt avvikling av jobbene våre. Bankene har strupet igjen pengesekke­n, i frykt for at et forbud skal påføre dem tap. Mange bønder opplever at det er vanskelig å få driftskred­itt og lån til investerin­ger i enda bedre dyrevelfer­d. Andre bønder opplever at eiendomsve­rdien deres er halvert og investerin­ger er i praksis gjort verdiløse over natten. Dette er ikke greit.

Vi trodde på politikern­e som sa at det er viktig med stabile og langsiktig­e rammevilkå­r for naeringsli­vet. Vi trodde at det norske systemet beskyttet enkeltpers­oner og naeringer mot urettferdi­g og tilfeldig rasering. Nå er det opp til domstolene å bestemme om vi tok feil.

 ?? SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «De ti siste årene har pelsdyrbøn­dene bidratt med rundt fem milliarder i eksportinn­tekter, i et landbruk som ellers mottar store overføring­er fra staten», skriver pelsdyrbøn­dene Erik og Beate Hobberstad og Lodve Haaland.
SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «De ti siste årene har pelsdyrbøn­dene bidratt med rundt fem milliarder i eksportinn­tekter, i et landbruk som ellers mottar store overføring­er fra staten», skriver pelsdyrbøn­dene Erik og Beate Hobberstad og Lodve Haaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway