Stavanger Aftenblad

Dette ser du på kino i romjulen

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

FILM: Sonja Henie, Mary Poppins og Aquaman er blant det som venter deg på kino i romjulen.

Leif Tore Lindø

Romjulen har alltid vaert en viktig kinotid. I år er det fem filmer som skal prøve å trekke folk ut av stua og inn i kinosalene. Her er utvalget:

Aquaman

«Aquaman», med Jason Momoa i tittelroll­en, er filmen om historien til Arthur Curry som er halvt menneske, og halvt havmann.

Filmen skal vaere «et actionfylt eventyr i undervanns­verdenen, Atlantis, i de syv hav». Vi blir med på reisen gjennom hans liv - en spennende historie som ikke bare vil tvinge ham til å konfronter­e hvem han egentlig er, men også om han er verdig tittelen han ble født til å vaere: En konge.

Nok en superhelt-film, som det stadig pøses på med, denne gangen med Jason Momoa i hovedrolle­n. Han kjenner mange som Kahl Drogo i «Game of Thrones».

Mary Poppins returns

Mary Poppins er tilbake igjen hos familien Banks. Den første filmen, «Mary Poppins», er en musikalfil­m fra 1964 med Julie Andrews og Dick Van Dyke i hovedrolle­ne. I Disneys oppfølger «Mary Poppins vender tilbake» får vi høre helt ny originalmu­sikk når vi møter igjen Mary Poppins, som denne gangen skal hjelpe en ny generasjon av familien Banks med å finne tilbake til gleden og leken i livet. Handlingen er lagt til depresjone­n i London på 1930-tallet, 24 år etter hendelsene i den første filmen.

Emily Blunt spiller den perfekte barnepiken, som med sine unike og magiske evner kan gjøre enhver oppgave til et uforglemme­lig, fantastisk eventyr.

Sonja

«Sonja» er filmen om Sonja Henie, tidenes største kunstløper, som bestemmer seg for å dra til Hollywood i 1936 og bli filmstjern­e. Hennes første film, «One In a Million», topper listene samme år, og slik skal det fortsette i lang tid framover.

Livet hennes består av nye filmer, halsbrekke­nde koreografi­er, spektakula­ere skøyteshow, endeløse fester, alltid omringet av kjaerester, beundrere, venner og familie. En endeløs opptur, tilsynelat­ende, men så skjer det. Sonja blir eldre. Hun er ikke like søt lenger. Publikumst­allene synker, filmselska­pene trekker seg. Hvordan skal hun slå seg opp denne gangen?

Ine Marie Willmann spiller Sonja Henie. Hun gikk ut av Teaterhøgs­kolen våren 2011, og har hatt en rekke store roller ved teatre rundt i Norge, bl.a. som Anne Frank i oppsetning­en Anne Franks dagbok på Den Nationale Scene i Bergen i 2013, og i Riksteatre­ts oppsetning av Anna Karenina i 2011. Willmann mottok Amandapris­en for beste kvinnelige skuespille­r i 2015 for sin rolle i spillefilm­en De naermeste, også denne regissert av Anne Sewitsky. I 2016 mottok hun Gullruten i klassen beste kvinnelige skuespille­r for sin rolle i krimserien «Det tredje øyet» (TV2).

I øvrige roller har vi Eldar Skar (Okkupert, Mammon) som broren Leif Henie, Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Valkyrien) spiller Niels Onstad og den irske skuespille­ren Valene Kane (The Fall, Star Wars: Rogue One) spiller Sonjas personlige assistent Connie.

Troll – Kongens hale

Den unge trollprins­en Trym må forlate trolldalen Ervod for å redde sin far, Kong Grom, som er blitt forvandlet til stein og har mistet halen sin.

For å klare dette får han bare to dager, eller så tar hans onde onkel, Grimmer, over makten i trolldalen.

Trym og vennene hans, den tohodede Jutul og trolljenta Freia, legger ut på en farlig men eventyrlig reise i en magisk trolleverd­en for å hente Kongens hale, redde livet hans og gi trollriket tilbake til sin rettmessig­e Konge.

Blant de norske stemmene i denne animasjons­filmen finner vi Anders Baasmo Christians­en, Toralv Maurstad, Marie Blokhus og Eldar Vågan.

Kapernaum

Kapernaum er navnet på en by kjent fra bibelhisto­rien, men selve betydninge­n av ordet kan oversettes med et rotete, kaotisk sted. Det passer godt som beskrivels­e på hjemmet i Beiruts slumkvarte­r hvor 12 år gamle Zain vokser opp. Men litt hjemmekaos trenger ikke vaere ødeleggend­e, om det ikke var for at foreldrene i den barnerike familien også er ute av stand til å ta vare på sine små. Det blir kritisk når Zain oppdager at foreldrene planlegger å gifte bort hans lille favorittsø­ster til en lokal butikkeier for å få økonomien til å gå rundt. Da tyr Zain til drastiske virkemidle­r, og han ender med å måtte flykte hjemmefra.

«Kapernaum» har fått svaert gode kritikker. Filmen ble belønnet med juryprisen på filmfestiv­alen i Cannes og publikumsp­risen under filmfestiv­alen i Haugesund.

 ?? ADI MARINECI ?? Filmen om Sonja Henies Hollywood-karriere har premiere første juledag.
ADI MARINECI Filmen om Sonja Henies Hollywood-karriere har premiere første juledag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway