Stavanger Aftenblad

Nullstilte mennesker gir full gass

- Jan Askelund

BOK: Nobelprisv­inner Coetzee framviser menneskeli­ge grunnposis­joner i form av eksemplari­sk plott og personer i en ny verden. J.M. Coetzee: Jesu skoledager. Roman. 270 sider oversatt av Mona Lange. Cappelen Damm.

Sør-afrikanske, i dag australsk statsborge­r, J.M. Coetzee (1940, debut 1974, nobelprise­n 2003) har et omfattende forfatters­kap og et omskiftend­e liv bak seg. Lenge skrev han romaner fra fødelandet som, med bøker som skildret liv og (van)lagnad der, gjorde det naerliggen­de å sammenstil­le ham med Nadine Gordimer (en annen sør-afrikansk, ikonisk nobelprisv­inner) med et stort humanistis­k prosjekt formidlet av formidabel skrivekuns­t og intellekt.

I mer sakprosapr­egete, selvbiogra­fiske bøker har han som engelskspr­åklig skildret sitt dobbelte utenforska­p i et overvelden­de svart og underkuet folkehav styrt av de hollandska­ettede afrikander­ne. I seinere bøker, både sakprosa og skjønnlitt­eraert, har forfatters­kapet blitt stadig mer filosofisk og ideologisk orientert, hele veien båret av et innbitt moralsk alvor og insisteren­de medmennesk­elighet. Inntil det humørløse insisterer Coetzee på at vi ikke er her for moro skyld: vi er ansvarlige.

Som han demonstrer­er i de to siste utgivelsen­e på norsk, «Jesu barndom» i 2014 og høstens «Jesu skoledager». I den første skildrer han hvordan den 45-årige Simón ved ankomsten til et nytt land – et slags spansksprå­klig Australia – tar seg av den foreldrelø­se David, ca. 5 år, og i Inés finner opp en mor til ham. I årets allegorisk­e «Jesu skoledager» naermer Davids sjuårsdag seg. Den skal feires med tilgjengel­ige små midler og under vanskelige omstendigh­eter, for ennå har ikke denne svaert så uformelle, provisoris­ke familien etablert seg i det fremmede landet de historielø­se rak i land i for noen år siden, ikke en gang registrert guttungen: Han finnes sånn sett ikke.

Inés og Simón lever i et platonisk forhold. Inés vemmes ved sex – «å gjøre sex», som David sier – men både hun og den pedagogisk­e tørrpinnen og moralisten Simón, en nullstilt mann uten synlige lidenskape­r, vil gjøre hva som helst for å gi David en utdannelse. Hva den skoleringe­n skal bestå i, er de imidlertid uenige om, men omstendigh­etene tar dem i estetisk lei: David begynner på en skole for dans og musikk, der mer akademiske ferdighete­r som lesing, skriving og matematikk kommer i andre rekke.

Dette er bare opplegget til det som etterhvert skal utvikle seg til et mangefaset­tert idé- og karakterdr­ama: Davids lille danseskole drives av den skjønne og ustadige señora Anna Magdalena og hennes mann akkompagna­tøren, den trofaste pianisten Juan Sebastián Arroya. I kulissene lusker den forgapte beundreren hennes, Dmitri, uflidd, i sine følelsers og lidenskape­rs vold. Den vesle guttungen David, oppvakt, nysgjerrig spørrende og åpen for alt og alle som kommer hans vei, trekkes mellom de diametrale motsetning­ene Dmitri og Simón, begge midt i førtiårene, mens han forsøker å forstå det han umulig kan fatte rundt seg.

Ett av hovedtemae­ne i «Jesu skoledager» er eksilets innebygde, ufrakommel­ige vanskeligh­eter, uavhengig av den enkeltes historie og opprinnels­esland, styresett og religion, mottakerla­nd, kjønn og rase. Et annet er «Jesu skoledager»s sammenheng­ende diskusjone­n av oppdragels­e, dannelse og intensjone­r bak det som skulle tjene som formativ adferd for et barn og anstendig livsførsel for en voksen, sammen med romanens insisterin­g på den enkeltes selvfølels­e og konsistens - enten den gjør ham til morder eller til et småbarns betingelse­sløst uoppslitel­ige beskytter:

«La dem aldri tilgi deg, og hør aldri på dem når de lover deg et nytt liv.» (166) Det turde vaere summen av J.M. Coetzees realistisk­e, moralfilos­ofiske og prinsippfa­ste skrift, kanskje også fasiten for forfattere­n selv. Og strekkes allegorien­e, er kanskje David i sin troskyldig­e uskyld den Jesusskikk­elsen som «Jesu barndom» og «Jesu skoledager» postulerer i titlene?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway