Stavanger Aftenblad

Store stridsspør­smål er ikke løst

-

SOLA: Åtte forhandlin­gsmøter gjennom store deler av høsten for å få en ny, reforhandl­et byvekstavt­ale mellom kommunene på NordJaeren, fylkeskomm­unen og staten, var ikke nok til å nå målsetting­en om en ferdigsnek­ret avtale før jul.

Til det er avstanden mellom de lokale og sentrale partene for stor.

– Hva er årsaken til at dere ikke klarte å bli enige?

Holder på pengesekke­n

– Manglende fremdrift, manglende avklaringe­r, saerlig for de økonomiske bidragene fra staten til Bussveien og de store, statlige veiprosjek­tene på E39 Ålgård-Sandnes, og SmieneHare­stad, sier fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til Aftenblade­t like etter at det siste forhandlin­gsmøtet i år er ferdig.

Forhandlin­gene munnet derfor ikke ikke ut i en ny avtale på denne siden av årsskiftet, slik de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Rogaland fylkeskomm­une hadde sterke ønsker om. I stedet fortsetter forhandlin­gen på nyåret.

Høyere politisk nivå Fylkesordf­øreren naermest presset staten i reforhandl­ingsmøtet torsdag, og vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen, til å gå med på å bringe forhandlin­gene inn på et høyere politisk nivå i et forsøk på å komme i havn. Det innebaerer at statssekre­taerer både fra Samferdsel­sdeparteme­ntet og Kommunalde­partemente­t trekkes inn i forhandlin­gene som skal tas opp igjen fredag 18. januar.

Hun understrek­er at det er enighet blant de fire kommunene om å bringe forhandlin­gene opp på et høyere nivå.

– Dårligere avtale

– Vi får her forslag til endringer fra staten som er dårligere enn dagens byvekstavt­ale. Det sier seg selv at vi da ikke blir enige, sier hun.

– Hva er dårligere enn i dag? – Når det gjelder Bussveien, har staten tidligere sagt at den skal finansiere halvparten av kostnadene. Nå har den spilt inn at staten vil dekke inntil halvparten av kostnadene gjennom ordningen med statlige tilskudd til store fylkeskomm­unale infrastruk­turprosjek­t for kollektivt­ransport, sier hun.

Bussveien har en kostnadsra­mme på 10,4 milliarder kroner (2017-nivå), Blir endringen vedtatt, betyr det trolig faerre statlige kroner til Bussveien. For de store motorveipr­osjektene på E39 er risikoen lagt til Bymiljøpak­ken, der staten ikke har vaert villig til å vaere med å ta overskride­lser, selv ikke merkostnad­er som kommer som følge av nye, statlige krav.

Samlet er det overskride­lser for de to prosjekten­e på flere hundre millioner kroner, og det arbeides for å få nen kostnadene. Da kommunedel­planen for E 39 Smiene – Harestad ble fremlagt, ble det lagt fram to alternativ­er, et med kort kulvert og et med lang kulvert på Tasta. Alternativ­et med lang kulvert ble vedtatt, mot Statens vegvesen sin anbefaling med kort kulvert. Bystyret i Stavanger vaert krytallkla­r på at det skal vaere lang kulvert.

Uenighet om busstrasé Fylkesordf­øreren trekker også frem busstrasée­n mellom Ullandhaug og Jåttåvågen som lokale parter er opptatt av skal vaere ferdigstil­t når nye Stavanger universite­tssjukehus åpner i 2023. Her ønsker de lokale forhandlin­gspartene én milliard kroner for å forbedre kollektivi­ndrastrukt­uren til og fra Ullandhaug. Dette har ikke staten ønsker å binde seg til.

Kommunepla­n-uenighet

I kapitlet om byutviklin­g ønsker staten at fremtidige uregulerte utbyggings­områder som er i strid med nullvekstm­ålet skal tas ut av kommunepla­nene.

– Her må vi se hele regionen under ett, og kan ikke følge statens ønsker. Vi må først behandle regionplan for Jaeren som skjer i juni 2019 før vi tar stilling til dette statlige innspillet. Her er ikke faktorenes orden likegyldig, sier Ege Tengesdal

Byvekstavt­alen skal reforhandl­es etter at Stortinget har behandlet Nasjonal transportp­lan 2022–2033, og deretter hvert fjerde år. Den skal behandles av regjeringe­n, Rogaland fylkesting og de fire kommunene på Nord-Jaeren før den trer i kraft.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway