Stavanger Aftenblad

Er Vestens framtid virkelig så dyster?

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: I hvert eneste land der populister regjerer med en politikk som baserer seg på sinne og identitet, ser vi nå motreaksjo­ner. Emmanuel Macron har vaert det store håpet for de som er bekymret for at politikk verden over blir dominert av populisme, nasjonalis­me og rasisme. I sin presidentv­algkamp i fjor lyktes Macron med sitt budskap om reform og internasjo­nalt samarbeid, og han sto fast ved EU og andre internasjo­nale allianser og institusjo­ner. I forrige måned samlet han 65 verdensled­ere til en stor konferanse om om global styring.

Nå er Macron blitt ydmyket av «de gule vestenes» protester. Han ble tvunget til å gå tilbake på noen av sine reformer og vedta nye budsjett-økende subsidier i et forsøk på å blidgjøre mobben. Og så har vi rotet i Storbritan­nia, der de forsøker (og mislykkes) med brexit. Vi har Italias budsjettpr­oblemer. Vi har Ungarns og Polens omfavnelse av det illiberale demokratie­t. Alt kan oppsummere­s i et deprimeren­de bilde av Europa og Vesten.

Motreaksjo­ner

Men er det virkelig så dystert? Som Matthew Karnitschn­ig i Politico påpeker, er oppslutnin­gen om EU på sitt høyeste på flere tiår. Og ved naermere øyesyn, mens kreftene bak populismen fortsetter å stige noen steder, har det de siste månedene for det meste handlet om motstand.

Se på Polen og Ungarn, som på mange vis var selve reklamepla­katen for den populistis­k–nasjonalis­tiske bevegelsen. I Polen satte et forsøk på å omskape landets Høyesteret­t fyr på massive, nasjonale protester, og EUs høyesteret­t (ECJ) beordret at endringen skulle reverseres. Mandag ga Warszawa etter.

I Ungarn har statsminis­ter Viktor Orbáns siste autoritaer­e skritt – endring av arbeidslov­er og rettssyste­mets uavhengigh­et – også utløst store protester og forent landets opposisjon som aldri før. Gateopprør­et ser ut som generell motstand mot regjerings­partiet, som forutsigba­rt brukte tåregass mot for det meste fredelige demonstran­ter, erklaerte dem for å vaere anti-kristelige og anklaget George Soros for å organisere det hele.

Når realiteten­e slår inn

I Frankrike er nyheter om Macrons fall for tidlig ute. Ja, han er langt nede på meningsmål­ingene, men velgerne foretrekke­r ham fortsatt med stor margin til Marine le Pen på ytre høyre. Han er ennå tidlig i sin femårsperi­ode, partiet hans kontroller­er den lovgivende forsamling­en og de fleste analytiker­e er enig i at reformene hans er uunngåelig­e hvis Frankrike skal konkurrere om investerin­ger og skape vekst.

Macron kan bli stående med én presidentp­eriode, men han vil likevel ha stått i spissen for for de viktigste endringene i Frankrike på en generasjon.

I Italia la den nye koalisjons­regjeringe­n fram et populistis­k budsjett som lovte en grunnlønn til alle og førtidspen­sjon, bare for å møte stålhard motstand fra EU. Og i stirrekonk­urransen blunket populisten­e først. Denne uken gikk Roma tilbake på disse populistis­ke tiltakene og annonserte et nytt budsjett i harmoni med de felleseuro­peiske retningsli­njene fra Brussel. Dette minner om 2015, da de greske populisten­e ved makten ble tvunget til å gjennomfør­e det de hadde drevet valgkamp mot.

Storbritan­nia er mer komplisert, men den grunnlegge­nde fortelling­en er at hver gang landet naermer seg selve brexit, trekker det seg tilbake, forferdet over kostnadene. Statsminis­ter Theresa May har forsøkt seg på en myk brexit, og selv om kompromiss­ene har utløst hån fra hardline brexit-erne, får de ikke felt henne.

Kanskje vil de heller ikke, for da ville de selv fått Mays umulige oppgave. Forkjemper­ne for brexit solgte landet en fantasi om at landet kunne få alle fordelene med tilgang til EUs markeder uten kostnaden med å måtte forholde seg til EUs regler.

Etter som tiden går, innser flere og flere briter at de ikke kan få i både pose og sekk.

Trump i trøbbel

Og til slutt, se på USA, hvor presidente­n stolt omfavner populismen og nasjonalis­men. I november gjenvant Demokraten­e det største antallet seter i Representa­ntenes hus siden Watergate-bølgen i 1974. En rekke av president Trumps viktige regjerings­medlemmer har gått av – noen av dem med etisk skyer over seg, andre trøtte av kaoset.

Og mest tydelig, det er nå 17 separate etterforsk­ninger av Trump og hans medarbeide­re, noen av dem har allerede ført til rettslige anklager. Og dette inkluderer ikke serien av granskinge­r som helt sikkert vil starte straks Demokraten­e over nyttår overtar kontrollen i nøkkelkomi­teer i Representa­ntenes hus. I to år har Republikan­erne hersket over Washington og hatt kontroll over all informasjo­n fra regjerings­kilder, hatt all makt når det gjelder siktelser og granskinge­r. Dette er det slutt på 3. januar 2019.

Jeg mener ikke å undervurde­re den populistis­ke bølgen som fortsatt går gjennom Vesten og andre deler av verden. Men bekymring bør ikke gå over i fortvilels­e. Det er mange i hvert eneste land som er imot en politikk som baserer seg på sinne og identitet. De er også sterke. De må løpe fort nå, men ikke i panikk.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

Etter som tiden går, innser flere og flere briter at de ikke kan få i både pose og sekk.

 ?? FRANCOIS LENOIR, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Frankrikes president Emmanuel Macron presses av populistis­ke krefter og opprør fra grasrota. Men han har også gode kort på hånden. Og i mange land øker nå motstanden mot populismen.
FRANCOIS LENOIR, REUTERS/NTB SCANPIX Frankrikes president Emmanuel Macron presses av populistis­ke krefter og opprør fra grasrota. Men han har også gode kort på hånden. Og i mange land øker nå motstanden mot populismen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway